Prva projekcija uživo filma “Zašto mama vazda plače” oduševila publiku u Mostaru

Nagrađivani dokumentarni film “Zašto mama vazda plače” prikazan je sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru.

Ovaj film redieljice i producentice Karmen Obrdalj, koji je osvojio 11 međunarodnih nagrada, prvi je put uživo prikazan upravo pred mostarskom publikom.

“Mojoj divnoj saradnici Fatimi Kazazić Obad i meni bila je čast prvi put gledati film među publikom i to u Mostaru. Vrlo emotivno iskustvo koje ćemo dugo nositi u srcima. Hvala Hrvatskom narodnom kazalištu i Mostaru”, izjavila je Obrdalj.

Dodala je kako na području BiH generalno ne postoji neka platforma za razvoj filma, kako je to riješeno u susjednim državama, pa je apelovala na donosioce odluka da se takvo što pokrene i u Bosni i Hercegovini.

Rediteljica je ovom prilikom izjavila kako je predivno što HNK Mostar prepoznaje mlade i talentovane ljude i što ih na ovakav način potiče.

“U HNK Mostar nastojimo, u okviru finansijskih i tehničkih mogućnosti, biti svojevrsna platforma putem koje će što veći broj ljudi, prvenstveno mladih, biti usmjeravano prema umjetnosti. Pored naših redovnih kazališnih aktivnosti, organizujjemo i ‘off programe’, kojima omogućavamo mladim i kreativnim ljudima da svoj rad prikažu široj publici. U tom smislu, pokrenuli smo, osim Dramskog studija mladih, i radionice pisanja dramskog teksta i filmskog scenarija”, kazao je direktor marketinga Josip Blažević.

Film “Zašto mama vazda plače” prati Enu koja otkriva ljubavna pisma svojih roditelja, koji su se dopisivali dok su bili razdvojeni u ratu u Bosni i Hercegovini.

Slike pune čežnje dirnule su žiri na brojnim filmskim festivalima, stoga nagrade za ovaj film pristižu iz Irske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Hrvatske i drugih europskih država, naglasili su iz HNK Mostar.

(Fena)