BH novinari traže hitnu istragu postupanja policije u slučaju Nidžare Ahmetašević

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju hapšenje novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević, koja je u Sarajevu privedena nakon verbalnog sukoba sa policajcima.

U saopštenju za javnost ocjenjuju da je privođenje i višesatno zadržavanje Ahmetašević u pritvoru bilo potpuno neopravdano i bespotrebno.

“Nidžara Ahmetašević poznata je bh. novinarka i aktivistica za ljudska prava, koja prethodno nije kažnjavana i nema nikakvog razloga da joj se određuje pritvor kao da je riječ o nekom kriminalcu, a ne o građanki i novinarki”, navodi Udruženje BH novinari u saopćenju.

Ističu da MUP KS treba postupati u skladu sa zakonom ukoliko je novinarka eventualno počinila neki prekršaj, ali smatraju da je ovakvo postupanje prema njoj demonstracija sile.

“Osim toga, i na snimku koji je objavljen u medijima je evidentno da su policajci, u trenutku hapšenja, bez ikakvog razloga upotrijebili prekomjernu silu, a pri tome je jedan od njih uputio i krajnje neprimjeren komentar”, dodaje se u saopštenju.

Upravni odbor BH novinara smatra da je ovakvo ponašanje policijskih službenika nedopustivo prilikom vršenja službene dužnosti i tražiće od nadležnih institucija da u skladu sa zakonom sankcionišu odgovorne policajce zbog neprimjerenih komentara i bespotrebne upotrebe sile.

“O ovom slučaju, koji predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava i sloboda, obavijestićemo sve relevantne domaće i međunarodne institucije”, saopštio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.

Novinarka Ahmetašević puštena iz pritvora

Novinarka Nidžara Ahmetašević, koja je lišena slobode danas u Sarajevu, puštena je iz pritvora, potvrđeno je Feni iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo .

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=254144789537790

Ahmetašević je bila privedena zbog, kako su ranije saopštili iz MUP-a KS, remećenja javnog reda i mira i omalovažavanja službenog lica pri vršenju službenih poslova i zadataka.

Iz MUP-a KS su, takođe, naveli da će protiv Ahmetašević u zakonom propisanom roku biti pokrenut prekršajni postupak zbog činjenja prekršaja propisanih Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

Nidžara Ahmetašević je dugogodišnja novinarka, aktivistica na planu zaštite ljudskih prava te neovisna istraživačica.

Sarađuje s različitim medijima, uključujući internetski magazin Kosovo 2.0 i internetski portal nomad.ba, te je objavljivala naučne članke na temu migracija.

Otvorena unutrašnja istraga u slučaju Nidžare Ahmetašević

Nakon što je u vezi sa jučerašnjiom događajem objavljen videosnimak u javnosti i od strane Nidžare Ahmetašević, Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnesena pritužba na rad policijskih službenika Treće PU – PS Novo Sarajevo, o svemu je upoznat i Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo, uz čiju saglasnost je otvorena unutrašnja istraga s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti vezanih za ovaj slučaj i utvrđivanja eventualne odgovornosti pojedinih policijskih službenika i propusta u njihovom radu, saopštila je Uprava policije MUP-a KS.