Sunčano i hladno

Jutros je u našoj zemlji vedro.

Temperature vazduha u 07 sati: Bugojno -9 stepeni, Bjelašnica, Ivan-sedlo -8, Bihać, Sanski Most -7, Sarajevo-Bjelave, Tuzla -6, Gradačac -2, Grude -1, Mostar 2, Neum 4 stepena.


Danas u našoj zemlji sunčano vrijeme.

Vjetar slab u Bosni promjenljivog smjera, a u Hercegovini jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 4 do 10, na jugu do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Stabilnije vrijeme, uz duže sunčane intervale, pozitivno će djelovati na raspoloženje većine populacije.

Obzirom da će biti osjetno hladnije, naročito u jutarnjim satima, hronični bolesnici trebaju biti oprezniji, prikladno se obući i ne pretjerivati sa aktivnostima.

Poželjno je toplije dijelove dana provesti na otvorenom.

Sa dolaskom noći moguće su blaže reakcije poput glavobolje, reumatskih bolova i nesanice, kao posljedica blizine promjene.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice

Zbog niske jutarnje temperature moguće je formiranje poledice na svim vlažnim lokalitetima, a posebno skrećemo pažnju na dionice u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju. Napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije posjedovanje je i zakonski obavezno.

Zbog radova u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04:30 sati) na ovoj dionici saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je i dalje obustavljen zbog radova u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Klašnice-Laktaši, Rogatica-Ustiprača i Kaonik-Gromiljak.

Na graničnim prelazima, trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)