Inicijativa građanki Mostara traži besplatno predškolsko obrazovanje

Inicijativa građanki i građana Mostara (IGM) pripremila je u povodu 8. marta inicijativu za nosioce vlasti u Gradu Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu koja se odnosi na besplatno predškolsko vaspitanje za svu djecu na tom području.

Članica Inicijative Amna Popovac navodi kako su u povodu Međunarodnog dana žena željeli da skrenu pažnju na jako nepovoljan položaj djece u predškolskim ustanovama.

“Svjesni smo da u Mostaru i Hercegovini sve teže živimo i sve manje je porodica koje mogu sebi priuštiti da plaćaju i za jedno ili čak dvoje djece boravak u predškolskim ustanovama. Grad Mostar je do sada pokrivao samo pola troškova rada gradskih vrtića, iako kao osnivač mora da pokriva sto posto te troškove. Prošle godine, tokom pandemije, Grad Mostara je radi toga što nije bilo uplata od roditelja, pokrio sve troškove i to nam je pokazalo da oni mogu da nastave da tako rade i u buduće. Iz tog razloga smo tražili da Grad Mostar pokrije sve troškove rada vrtića, a da zauzvrat sva djeca u Mostaru mogu besplatno da idu u predškolsko vaspitanje”, ističe Popovac.

Naglašava kako vrtići nisu igraonice i da su to vaspitne ustanove u kojima se djeca socijalizuju i uče osnovnim društvenim vrijednostima.

Osim prema Gradu Mostaru, dodala je, inicijativu šalju i prema vladajućim strukturama Hercegovačko-neretvanskog kantona jer, kako kaže, postoji federalni i kantonalni zakon u kome piše da djeca godinu dana prije polaska u školu moraju da provedu 150 do 300 sati u vrtiću.

“Svjesni smo da jako puno djece živi u ruralnom području i ne mogu ostvariti to svoje pravo. Za samo sto hiljada maraka, HNK može omogućiti svoj djeci iz ovog kantona da imaju predškolsko vaspitanje, to minimalno od 150 do 300 sati”, poručila je Popovac.

Podršku toj inicijativi pružila je i direktorica Ustanove “Dječji vrtići” Mostar Danijela Kegelj.

“Značajno nam je da smo dobili podršku na način da su ljudi konačno shvatili koliki je značaj tog predškolskog vaspitanja, da mi nismo svrha sami sebi već da smo podrška ljudima u ovom gradu. Drago nam je da se skrenula pažnja na nekakav pravi način. Već 2007. godine, usvojen je okvirni zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i mi smo jedan od dva kantona u državi koji ga nije usvojio”, naglasila je Kegelj.

Dodala je kako po pitanju predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Mostaru, kao i u HNK-u, mnoge stvari stoje.

“Loš status, mnoga djeca ostaju na popisu čekanja, situacija koja traje već godinu dana u vidu pandemije, kojoj smo svi svjedoci, dodatno je otežala život porodici, dakle lockdown je dodatno uticao na sve nesretne porodice da djeca unutar njih budu nesretnija, tako da predškolstvo stvarno ima jako puno posla, a bojimo se, malo razumijevanja”. ocjenjuje Kegelj.

Direktorica Javne ustanove “Dječiji vrtići Ciciban” Dženana Šegetalo istakla je kako bi predškolsko obrazovanje trebalo biti besplatno u godini pred polazak u školu i dostupno svoj djeci u kantonu.

“Nadamo se da će ova inicijativa uroditi plodom, da će imati pozitivne rezultate i da će što prije zaživjeti”, naglasila je Šegetalo.

(Fena)