Njemačka pojačala imunizaciju vakcinom AstraZeneca

Njemačka razmatra pojačano korištenje AstraZeneca vakcine nakon što su vlasti u prošloj sedmici dale zeleno svijetlo za vakcinisanje osoba starijih 65 godina tom vakcinom.

Stotine hiljada doza nagomilalo se u posljednjim sedmicama zbog ograničenja na to ko bi mogao primiti vakcinu i dvoumljenja među onima koji se smatraju podobnim za vakcinaciju. Sudeći po Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, Njemačka je do sada dobila 2,1 miliona doza AstraZeneca vakcine, ali je do sada izvršila vakcinaciju samo 721.000 ljudi.

Berlin je u ponedeljak otvorio šesti centar za vakcinaciju na bivšem aerodromu Tempelhof,  u kome se cijepi uglavnom AstraZeneca vakcinom.

Njemačka kampanja vakcinacije zaostaje za Britanijom i SAD. Njemačka je do nedelje iskoristila ukupno 5,2 miliona doza vakcina, dok je 2,5 miliona ljudi, ili tri posto stanovništva vakcinisano drugom dozom.

Ministar finansija Olaf Scholz izjavio je javnom emiteru programa ZDF kako očekuje da Njemačka bude u stanju da obavi 10 miliona vakcinacija sedmično do kraja mjeseca, prenosi AP.

(Fena)