Brzoklizač Tarik Omeragić postavio novi rekord BiH na SP-u u Holandiji

Seniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine u brzom klizanju (short track), Tarik Omeragić, uz podršku Saveza klizačkih sportova BiH, nastupio je na Svjetskom prvenstvu u Dordrechtu (Holandija), od 5. do 7. marta.

U konkurenciji 44 najbolja brzoklizača svijeta, uglavnom svjetskih i olimpijskih pobjednika, nastup Tarika u sve tri discipline (500, 1000 i 1500 m), bio je dobar. Posebno izdvajamo trku na 500 m, u kojoj je postavio novi državni rekord u vremenu 0:43.090 s, koji je do sada držao Edin Branković. Ovaj rezultat je utoliko vredniji, jer je Tarik, od marta prošle godine, zbog pandemije i nemogućnosti treniranja van BiH, imao samo 20 dana treniga na ledu u Celju, pred sami odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Pored dobrog nastupa, Tarik u izuzetno jakoj konkurenciji, nije mogao ni očekivati da uđe u polufinale, pa je njegov plasman na 37. mjesto u pojedinačnim disciplinama, kao i postavljanje novog državnog rekorda ž, sasvim dobar i vrijedan rezultat.

Pobjednici na ovom SP su: Hamelin Charles na 1500 m iz Kanade, Liv Shaoang na 500 m i Liu Shaolin Sandor na 1000 m, oba iz Mađarske.

“U Savezu klizačkih sportova BiH zadovoljni smo nastupom Tarika Omeragića na Svjetskom prvenstvu u Holandiji, pogotovo što nije imao adekvatne pripreme. Posebno ističemo da se kod Tarika već sada osjeti veliki napredak u radu, želji  za uspjehom i dokazivanjem, što nam u Savezu daje za pravo, da od njega u nastavku klizačke sezone očekujemo još bolje rezultate a posebno u kvalifikacijama za nastup na ZOI 2022”, kaže Zikrija Đonko, predsjednik Saveza klizačkih sportova BiH.

(NovaSloboda.ba)