Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je sunčano na području Krajine, sjevera i sjeveroistoka Bosna. U ostalim područjima je umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Sokolac -8 stepeni, Bjelašnica -6, Prijedor, Sanski Most i Tuzla -5, Banja Luka, Doboj, Drvar, Jajce i Srebrenica -4, Bihać, Bijeljina, Bugojno, Ivan-sedlo, Livno i Zenica -3, Sarajevo -2, Zvornik -1, Grude 0, Gradačac i Mostar 1, Trebinje 4, Neum 6 stepeni.

Danas pretežno sunčano na području Krajine, sjevera i sjeveroistoka Bosna. U ostalim područjima umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Malo kiše može pasti na jugu i jugoistoku Hercegovine.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 7 i 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tmurno vrijeme, uz povremene slabije padavine, negativno će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate, te uzrokovati jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti.

Osjećaj hladnoće, takođe, će biti izraženiji, stoga je preporučljivo prikladno se obući, umanjiti aktivnosti i posvetiti pažnju zaštiti od nižih temperatura, naročito u prijepodnevnim satima.

U drugom dijelu dana malo toplije i ugodnije.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice

Zbog niskih jutarnjih temperatura u višim planinskim predjelima upozoravamo na poledicu na kolovozu, dok se u većem dijelu BIH saobraća po suhom ili mjestimično vlažnom kolovozu. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

Zbog izvođenja neophodnih radova, danas će se saobraćati usporeno u zonama petlji Lašva, Kakanj, Visoko i Podlugovi, na autoputu A-1.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na autoput.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Živinice-Banovići, Rogatica-Ustiprača i Kaonik-Gromiljak.

Na graničnim prelazima, nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)