Britanska kraljica Elizabeth rastužena iskustvima Harryja i Meghan

Kraljica Elizabeth izjavila je u utorak da je kraljevska porodica rastužena teškim iskustvima njenog unuka princa Harryja i njegove supruge Meghan, i obećala privatno se baviti otkrićima o rasističkim izjavama o njihovom sinu.

Meghan je, u intervjuu s Oprah Winfrey emitovanom na američkoj televiziji u nedelju, optužila britansku kraljevsku porodicu, što je izražavala brige koliko bi tamna boja kože njihovog sina Archija mogla biti i ignorisala njene apele dok je razmišljala o samoubistvu.

“Cijela porodica rastužena je što je saznala u punom obimu koliko su izazovne proteklih nekoliko godina bile za Harryja i Meghan”, navodi Buckinghamska palata u saopštenju objavljenom u ime kraljice Elizabeth.

“Pitanja koja su potegnuta, posebno pitanje rase, zabrinjavajuća su. Iako neka svjedočenja mogu da se razlikuju, ona su shvaćena veoma ozbiljno i porodica će se njima privatno baviti. Harry, Meghan i  Archie uvijek će biti mnogo voljeni članovi porodice”, navodi kraljica u izjavi.

Televizijski intervju Meghan i Harry izazvao je najveću krizu u kraljevskoj porodici od smrti Harryjeve majke, princeze Diane, 1997. godine, kada je porodica, predvođena kraljicom Elizabeth, bila kritikovana u širokoj javnosti što je previše sporo reagovala na njenu pogibiju.

Kraljevski izvor izjavio je kako palata smatra da je to porodično pitanje i da se kraljevskoj porodici treba pružiti prilika da o temama potegnutim u televizijskom intervjuu raspravlja privatno.

Izvor je dodao da je porodici bilo potrebno da pažljivo razmotri odgovor prije nego što ga objavi i dodao da su morali pažljivo razmotriti odgovor prije nego što je poslat, i to je, takođe, omogućilo ljudima u Ujedinjenom Kraljevstvu da prvo gledaju intervju ako žele.

U dvosatnom intervjuu, Harry je je izjavio da ga je njegov otac, nasljednik na britanski tron princ Charles, iznevjerio i da se on osjećao uhvaćenim u zamku u svom kraljevskom životu, prenosi Reuters.

(Fena)