Avdić: U HNK-u pogoršana situacija, definitivno smo u trećem talasu

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a Nermin Avdić izjavio je danas kako je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu pogoršana epidemiološka situacija, te da taj kanton ulazi u treći talas.

“Definitivno smo u trećem talasu i ta uzlazna linija u zadnje vrijeme definitivno se povećava. Ako znamo da je u prošlom mjesecu sedmična incidenca iznosila 57,58 oboljelih na sto hiljada stanovnika, sada je ona već otišla na 170 i prešla na 177 u ovoj zadnjoj sedmici. Sve je to ponovo počelo opterećivati naš zdravstveni sistem i samo u jučerašnjem danu imali smo 12 bolesnika koji su primljeni u bolnicu zbog težih komplikacija”, ocijenio je Avdić.

Dodao je kako se nada da taj rast neće ići dalje i da se neće ponoviti onaj deseti i jedanaesti mjesec, kada su incidence bile i po 500 jer tada bi, kako je kazao, sigurno došlo do zakrčenosti sistema.

“Nadam se da nećemo doći do te situacije, ali, nažalost, sadašnje indicije nam govore da je taj talas u uzlaznoj putanji i da već sada moramo preduzeti sve mjere da se to ne bi desilo”, poručio je Avdić.

Napomenuo je kako je u Zavodu održana i konferencija s predstavnicima inspekcijskih službi, Ministarstva zdravstva i MUP-a HNK-a, na kojoj je, takođe, zaključeno da se sve mjere moraju pooštriti, a da se sadašnje mjere moraju poštivati, pa makar i kažnjavanjem i zatvaranjem, kako bi se sve dovelo do “normalnog fukcionisanja i normalnih brojki”.

“Ako pustimo da nam ovo dalje raste, mene je strah da ćemo morati preći na online nastavu u školama, zatvarati objekte i drugo”. naglasio je Avdić.

 Po njegovim riječima, u HNK-u je stiglo 550 vakcina AstraZeneca i one će već danas biti distribuirane prema zdravstvenih ustanovama.

“Njihova distribucija kreće danas i u ova dva dana sve zdravstvene institucije će dobiti količine koje im mogu pripasti”, kazao je Avdić.

Dodao je i da su dobili pismeno obećanje da će doze koje su potrebne za revakcinaciju biti dostavljene na vrijeme.

(Fena)