Filmska zvijezda protiv svoje volje

Rijetko je ko to očekivao, pogotovo ne Andra Day (36): Američka pjevačica prošle je nedelje nagrađena Zlatnim globusom za najbolju glumicu, najvažnijom holivudskom filmskom nagradom nakon Oscara. Ona je prva crnačka glumica u posljednjih 35 godina koja je dobila ovu nagradu.

S njenim intenzivnim portretom istoimene jazz legende u filmu “Sjedinjene Države protiv Billie Holiday”, “The United States vs Billie Holiday”, njenom prvom ulogom u dugometražnom igranom filmu, muzičarka, koja je više puta nominovana za Grammy, uspjela je nadvladati vrhunske kolege, poput Frances McDormand i Carey Mulligan, a sada ima pravo da se nada i nominaciji za Oscara.

Zbog nedostatka glumačkog iskustva, u početku je oklijevala prihvatiti ponudu uloge režisera Leeja Danielsa, kazala je u jednom intervjuu: “To je užasno”, pomislila je tada, “zašto su svi tako slijepi? Pravimo veliku grešku!”

Očigledno je da je R&B pjevačica bila sve, samo ne pogrešan glumački izbor. Film je smješten u četrdesete i pedesete godine prošlog stoljeća kada je FBI istraživao Billie Holiday zbog ovisnosti o heroinu i anti-rasističke balade “Čudno voće”, ”Strange Fruit”.

Andra Day je sama po sebi svojevrsna simbolična figura u duhu Billie Holiday. Njena pjesma “Rise Up”, koju je izvela uživoa na inauguraciji američkog predsjednika Joea Bidena u januaru, postala je neslužbena himna pokreta “Black Lives Matter” 2017. godine.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)