Ivo Bradvica: Nisam kriv ni za jednu napisanu riječ!

Bivši direktor mostarskog Aluminija Ivo Bradvica, koji je na čelu te tvrtke bio od kraja 2010. do novembra 2013. godine izjasnio se jutros na Opštinskim sudu u Mostaru da nije kriv za nesavjestan rad u službi.

“Časni sude, ne osjećam se krivim i nisam kriv ni za jednu napisanu riječ”, izjavio je Bradvica na ročištu za izjašnjenje o krivici.

U optužnici, koju je kantonalno tužilaštvo u Mostaru podiglo 8. februaraprotiv Ive Bradvice zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi, a potvrdio Opštinski sud 17. februara, obuhvaćeno je razdoblje poslovanja iz 2011. godine.

Njemu se na teret stavlja da je odbio razmotriti dvije povoljnije ponude u vezi razgradnje Tvornice glinice Mostar, zbog čega je nastala imovinska šteta, jer je zaključen ugovor s kompanijom, koja je ponudila nižu otkupnu cijenu. Pri tome je nastala šteta veća od dva miliona maraka.

Finansijska policija Federacije BiH je utvrdila da je Uprava Aluminija dan prije nego što im je isključena električna energija i obustavljena proizvodnja, bivšim direktorima isplatila 536.000 maraka po osnovu sudskih presuda.

Tada, kako je utvrđeno, najviši iznos od čak 300.000 maraka isplaćen je upravo Bradvici.

Njegova plata je u travnju 2013. godini iznosila čak 20.036 maraka, a tokom godine je samo za plate uzeo 137.196 maraka, dok mu je na ruke, u vidu otpremnine isplaćeno 161.024 maraka, navedeno je u nalazu Federalne financijske policije.

Tužilaštvo HNK-a je početkom ove godine zaprimilo šest izvještaja Finansijske policije FBiH protiv više rukovodećih osoba, za kriminalne radnje u nekadašnjem gigantu. Kako se navodi, počinjeni kriminal je težak preko 205 miliona maraka i Kantonalno tužilaštvo nastavlja istragu u drugim predmetima povezanim sa zloupotrebama u mostarskom Aluminiju.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula 2019. godine nakon što je preduzeće iskopčano s električne mreže zbog više od 400 miliona maraka akumuliranog duga, od čega se najveći dio odnosi na potrošenu električnu energiju, a više od 900 radnika ostalo je bez posla.

(Fena)