Oduzeti mobiteli u vrijednosti od 62.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalnog centra Sarajevo, privremeno su oduzeli 30 mobilnih telefona marke “Apple Iphone 12 Pro”, čija vrijednost sa plaćenim uvoznim dažbinama iznosi 62.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, u saradnji sa carinskim službenikom, izvršili su pregled pošiljke prijavljene za uvozno carinjenje u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo porijeklom iz NR Kine, a deklarisane kao mobilni telefoni. Detaljnim pregledom pošiljke, utvrđeno je da se u istoj pored prijavljenih mobilnih telefona, nalazi 30 mobilnih telefona robne marke “Apple Iphone 12 Pro”, koji nisu bili prijavljeni za uvozno carinjenje.

Obzirom da je riječ o mobilnim telefonima koji nisu prijavljeni nadležnim carinskim organima prilikom uvoza u carinsko područje Bosne i Hercegovine, isti su privremeno oduzeti od uvoznika.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)