Pretežno oblačno s kišom i snijegom

Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme. Ponegdje na jugu sa slabom kišom, a u Bosni sa susnježicom i snijegom.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -10 stepeni, Ivan-sedlo -2, Sarajevo 0, Bugojno, Gradačac, Livno i Tuzla 1, Bihać, Jajce i Zenica 2, Drvar i Sanski Most 3, Grude 4, Mostar i Neum 7 stepeni.

Danas je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. Na jugu u jutarnjim satima kiša. U centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne u nizinama kiša, a u višim djelovima susnježica ili snijeg. Padavine većinom prije podne. Postupno smanjenje oblačnosti od poslijepodnevnih sati prema kraju dana.

Vjetar u Bosni slab umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena na momente i pojačana bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 4 i 9, na jugu i sjeverozapadu do 11 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će u prvom dijelu dana biti lošije.

Prohladno vrijeme i mjestimične padavine, kod hroničnih bolesnika uzrokovaće jačanje tegoba.

Preporučljivo je redukovati kretanje i posvetiti pažnju oblačenju, te zaštiti od nižih temperatura.

Sa poslijepodnevnim satima, uz djelimičnu stabilizaciju, posvuda će biti malo ugodnije, a opšta slika dodatno će se proljepšati tokom noći.

—–

BIHAMK

Oprez zbog snijega i odrona

Na dionicama u višim predjelima ima snijega na kolovozu, a izdvajamo puteve Novi Travnik-Bugojno-Kupres, Jablanica-Posušje, Sarajevo-Foča-Gacko-Nevesinje, kao i šire područje Romanije. Magla smanjuje vidljivost na putu Bosanski Petrovac-Ključ, dok zbog vjetra skrećemo pažnju na puteve Bosanski Petrovac-Drvar i Livno-Šuica, kao i na šire područje Bosanskog Grahova. Upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju. Napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Zbog izvođenja neophodnih radova, danas se saobraća usporeno u zonama petlji Visoko i Podlugovi, na autoputu A-1.

Zbog radova u tunelu Crnaja, na dionici Konjic-Jablanica, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica, saobraćaj je i dalje obustavljen zbog radova u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Klašnice-Laktaši, Rogatica-Ustiprača i Kaonik-Gromiljak.

Na graničnim prelazima, trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)