Federalni ministar zdravstva vakcinisao se u Mostaru

Prve vakcine protiv koronavirusa u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru u četvrtak su primili federalni ministar zdravstva doc. dr. Vjekoslav Mandić, direktor SKB-a Ante Kvesić, dr. med., te infektolog prof. dr. Jurica Arapović.

Prije njih, vakcinu je u mostarskom Domu zdravlja primio Srećko Čarapina, čovjek koji je u svojoj karijeri dao pola milionna doza raznih vakcina drugima.

Prve doze vakcina, takođe, su primili i članovi Kriznoga štaba HNK-a, odnosno voditelji organizacionih jedinica Sveučilišne kliničke bolnice.

U HNK je stiglo 550 vakcina AstraZeneca, koje su već juče distribuirane prema zdravstvenih ustanovama.

Nakon što je primio prvu dozu vakcine, ministar Mandić je izjavio kako se osjeća dobro i zadovoljno što je konačno u Federaciji krenulo vakcinisanje.

“Osjećam se dobro i zadovoljstvo mi je da je konačno počelo vakcinisanje u FBiH, te da je vakcinisanje počelo od zdravstvenih radnika koji su  na prvoj crti borbe protiv covida-19. Ja sam se kao ministar vakcinisaoda pokažem kako je to normalno i da je vakcina dobra, te da se trebaju vakcinisati svi, a posebno ugrožene kategorije stanovništva”, istakao je ministar Mandić.

Izrazio je nadu da će početi i masovno cijepljenje stanovnika u FBiH.

“Konačno je počelo vakcinisanje u Mostaru. Ja sam sam se vakcinisao iz dva razloga. Prvi je da se vakcinišem, a drugi da pokažemo kako je to nužno i dobro i da je to jedini način na koji možemo zaustaviti pandemiju covida-19”, naglasio je direktor SKB-a Ante Kvesić nakon vakcinisanja.

Po njegovim riječima, procijepljenost se treba podići na nicvo 60 do 70 posto.

“Ovo je mali korak i ja se nadam kako će količine biti zadovoljavajuće i da ćemo u skoro vrijeme uspostaviti normalni ritam vakcinisanja”, dodao je Kvesić.

Arapović je naglasio kako se ovim činom – vakcinisanjem zdravstvenih radnika, poručuje građanima i drugim zdravstvenim radnicima da se treba vakcinisati, da je vakcina dobra i pouzdana i da će ona jedino pomoći u prevenciji pandemije.

“Na ovaj način ćemo spriječiti i bolničke infekcije među radnicimaa i nositi se s tim problemom”, zaključio je.  

(Fena)