Oduzete cigarete i duhan u vrijednosti od 60.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje proveli su dvije odvojene akcije na području Regionalnog centra Mostar i Tuzla. Tom prilikom, privremeno su oduzeli sitno rezani duhan i cigarete. Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na oko 60.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

U skladu sa operativnim planom “Iznenađenje”, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaje, u saradnji sa službenicima PU Mostar, u mjestu Ortiješ, na putnom pravcu Buna – Mostar, prilikom kontrole putničkog motornog vozilo, pronađeno je 1.660 kutija cigareta, bez akciznih markica, različitih robnih marki, namijenjenih za dalju prodaju. Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 10.000 KM.

U drugoj operativnoj akciji, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla na području RC Tuzla uočili su vozilo u kome se nalazila veća količina sitno rezanog duhana namijenjenog za dalju distribuciju i prometovanje na području Tuzlanskog kantona. Prilikom izvršenog pretresa, pronađeno je 250 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, koji je privremeno oduzet, kao i putničko motorno vozilo koje je korišteno za prevoz sitno rezanog duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 50.000 KM,

Protiv osumnjičene osobe biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH („Sl. glasnik BiH“, broj: 08/10).

U aktivnostima na terenu, ovlašteni službenici UINO koristili su specijalizovanu opremu, koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)