U Sarajevu mirni protesti povodom najavljenog lockdowna

Nezadovoljni zbog najavljenog zatvaranja ugostiteljskih objekata u dane vikenda, danas su se u znak protesta protiv takvih mjera ispred sarajevskog Spomen-obilježja „Vječna vatra“ okupili ugostitelji, hotelijeri, zanatlije, muzičari i drugi privatni djelatnici.

Adil Šurković je, u ime Udruženja ugostitelja Kantona Sarajevo, novinarima kazao kako učesniciprotesta traže potpuni lockdown u BiH, te da se protive selektivnim mjerama.

“Tražimo potpuni lockdown u Bosni i Hercegovini, a ne samo u Kantonu Sarajevo. Mi ugostitelji ne možemo dalje. Naša egzistencija je totalno ugrožena i mi smo u lockdownu već godinu dana”,upozorio je Šurković. 

Istovremeno, naveo je kako uvođenje zabrane rada samo u dane vikenda i samo u Kantonu Sarajevo neće spriječiti širenje koronavirusa, te da bi tek potpuni lockdown imao smisla.

Šurković je podsjetio da su njihovi zahtjevi proslijeđeni nadležnima u KS-u, te najavio da će mirni protesti biti nastavljeni, ukoliko ti zahtjevi ne budu ispoštovani.

Nakon okupljanja, učesnici protesta uputili su se ka zgradi Kantona Sarajevo, kako bi još jednom iskazali nezadovoljstvo najavljenim mjerama i uopšte odgovorom kantonalnih vlasti na epidemiološku situaciju.

Vlada Kantona Sarajevo je na sastanku, kome su prisustvovali i članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, donijela odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata od petka od 20 sati do ponedeljka u šest sati.

Kako je tada najavljeno, biće zatvoreni svi poslovni subjekti u KS-u, osim prodavnica hrane, benzinskih pumpi i apoteka.

(Fena)