Mladi u projektu “Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine”

“Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine”, koji je implementiran u okviru Zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za budućnost”, a kojim su bili obuhvaćeni učenici predmetne nastave dvije obrazovne institucije na području opštine Kotor i Grada Mostara.

Projekat, čija je ukupna vrijednosti oko 33.000 eura, započeo je 15. avgusta prošle, a završava 15. marta ove godine.

Ivica Sivrić, v.d. direktora Asocijacije za ekonomski razvoj REDAH kazao je kako su projektom željeli doprinijeti realizaciji nacionalnih ciljeva u obrazovanju za održivi razvoj kroz povezivanje mladih putem neformalnih edukativnih programa o održivom razvoju, zaštiti životne sredine, prirodnim i kulturnim resursima i klimatskim promjenama.

“Osnovni cilj projekta bio je da se posvetimo mladom naraštaju, da ih naučimo određenim vještinama komunikacije, ali s fokusom na kulturnu i prirodnu baštinu, jer su i Grad Mostar i opština Kotor pod UNESCO-vom zaštitom stare gradske jezgre”, pojasnio je Sivrić.

Prema njegovim riječima, uz teoretsku nastavu pruženi su i određeni alati i praktično prikazani mehanizmi kako se na odgovoran i kvalitetan način rješavaju problemi koji postoje u gradu Mostaru.

S područja Grada Mostara u projekt su bili uključeni učenici Treće osnovne škole i Područne škole u Pologu.

Direktor Treće osnovne škole Stipe Vrljić ocijenio je kako je projekat, koji je vođen uz izmijenjene uslove rada zbog pandemije koronavirusom, bio pun pogodak za školu.

“Nama je s pedagoškoga ugla bila zanimljiva reakcija djece koja su prezentirala stvari koje, možda, kroz nastavni plan i program ne bi bile direktno u fokusu. Naime, teoretska te praktična nastava, koja je uključivala obilazak onoga što se govorilo na predavanjima, bila je pun pogodak”, istakao je Vrljić.

U sklopu projekta isporučen je određen broj sadnica za dvorište Osnovne škole u Pologu, zatim su dodijeljene male prese za presovanje limenki i plastičnih čaša, rađeni su i plakati, priređena izložba maski…

“I mi veliki možemo učiti od malih, koji će nam pokazati kako se odgovorno ponašati prema okolišu i uticati na sprečavanje negativnih efekata klimatskih promjena kojima smo svjedoci”, kazao je menadžer i koordinator za energetsku efikasnost Grada Mostara Darko Knezović.

Projekat je implementiran u okviru Zajedničkoga regionalnog programa Dijalog za budućnost: unaprjeđenje dijaloga i društvene koehezije, u i između BiH, Crne Gore i Republike Srbije koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Provela ga je NVO Eko Centar Delfin iz Kotora u partnerstvu s REDAH-om iz Mostara, u saradnji s OŠ “Veljko Drobnjaković” iz Risna i Trećom osnovnom školom iz Mostara, lokalnim upravama opštine Kotor i Grada Mostara, kao i njihovih lokalnim javnim centrima.

(Fena)