Predsjedavajući Skupštine HNK-a Špago primio ambasadora Fielda

Predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago razgovarao je danas sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthewom Fieldom.

Špago je ambasadora Fielda upoznao o trenutnim aktivnostima Skupštine HNK-a, kao i o najaktuelnijim političkim pitanjima u Kantonu, posebno o problemu izbora nove Vlade HNK-a nakon Opštih izbora 2018. godine.

Predsjedavajući Špago  se dotakao i teme o stanju bezbjednosti u Kantonu i pitanja izbora Komesara policije HNK-a.

Razgovaralo se i aktivnostima nadležnih organa u borbi protiv pandemije koronavirusa, te su sagovornici izrazili nadu da će vlasti u BiH u skorije vrijeme započeti masovnu vakcinaciju stanovništva.

Fokus interesovanja ambasador Field je stavio na pitanje potencijala za privlačenje investicija, posebno u oblasti turizma u HNK-u i  mogućnostima unaprjeđenja rada aerodroma u Mostaru kao početne tačke za dolazak turista u HNK.

Akcentirana je važnost infrastrukturnih projekata u Kantonu, kako bi se stvorili bolji uslovi za nove investicije, imajući u vidu potencijale Kantona u oblasti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, poljoprivredi i dr.

Špago i Field zauzeli su zajednički stav da je neophodno sa viših nivoa vlasti pomoći novoizabranom gradonačelniku Grada Mostara i Gradskom vijeću u rješavanje nagomilanih problema u Mostaru.

Špago se zahvalio ambasadoru Fieldu na posjeti i dosadašnjoj podršci i posvećenosti njega lično i njegove vlade na rješavanju pitanja koja imaju za cilj unutrašnju stabilizaciju i bolji život svih građana, saopšteno je iz Skupštine HNK-a.

(NovaSloboda.ba)