Ranko Petrović uslovno osuđen na godinu zatvora zbog prijetnji glavnoj tužiteljici Gordani Tadić

Optuženi Ranko Petrović, rođen 1990. godine u Tuzli, u prisustvu advokata, u potpunosti je priznao krivicu za krivično djelo -napad na službenu osobu u vršenju poslova bezbjednosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnog djela iz člana 241b. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH od 25.09.2020. godine.

Optuženi je priznao da je tokom / marta 2019. godine, putem izjava na internet portalu, uputio ozbiljne prijetnje glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, koja predstavlja i rukovodi Tužilaštvo BiH i nalazi se pod 24 satnom policijskom zaštitom, pozivajući na napad i pucanj na glavnu tužiteljicu, što je kod navedene izazvalo ozbiljan strah i uznemirenost, kao i uznemirenje javnosti.

Optuženi je prilikom sporazumnog priznanja, uputio i izvinjenje zbog počinjenog nedjela i izrazio kajanje

Sukladno sporazumu, za optuženog je predložena uslovna kazna zatvora u trajanju od 1 godine, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 2 godine, ponovo ne počini krivično djelo.

Sukladno sporazumu, od optuženog će se oduzeti sredstva korištena za izvršenje kaznenog djela, uključujući računarsku opremu.

Sud BiH je nakon razmatranja, prihvatio navedeni sporazum, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)