Slovenija neće prekidati vakcinisanje AstraZenecom uprkos sumnjama

Slovenija nastavlja s primjenom vakcine AstraZenece, rekao je u četvrtak naveče ministar zdravstva, uprkos tome što je više evropskih zemalja privremeno prekinulo vakcinisanje zbog sumnje u sigurnost te vakcine protiv covida-19.

Sindikat zaposlenih u vaspitanju i obrazovanju pozvao je zdravstvene vlasti da se “javno i jednoznačno” izjasne o sigurnosti vakcine, nakon što su Danska, Norveška, Italija i Island u četvrtak “iz opreza” obustavili upotrebu vakcine AstraZenece zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi.

Dodatne sumnje podstakao je slučaj škole u Velenju, u kojoj su dvije trećine zaposlenih nakon vakcinisanja AstraZenecom imali jaku reakciju i otišli na bolovanje, pa je u petak otkazana nastava.

Ministar zdravstva Janez Poklukar rekao je televiziji POP-TV da razumije sumnju učitelja i nastavnika, ali da trebaju vjerovati medicinskoj struci.

Nema nikakvog razloga da se kampanja vakcinisanja zaustavi, kazao je Poklukar.

Dodao je da se serija vakcine AstraZenece, koja je u Austriji bila sumnjiva zbog neželjenih učinaka, nije primjenjivana u Sloveniji.

Takođe je podsjetio da je Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila da rizik za nastajanje krvnog ugruška kod onih koji su vakinisani AstraZenecom nije veći nego u opštoj populaciji, prenosi Hina.

(Fena)