Kvesić: OK BiH će Lani Pudar omogućiti što bolje pripreme za nastup na OI

Mlada mostarska plivačica iz Kluba vodenih sportova “Orka” Lana Pudar u petak je na plivačkom mitingu u Beogradu isplivala A-olimpijsku normu u disciplini 100 metara delfin i postigla najbolji rezultat u istoriji bosanskohercegovačkog plivanja.

Zajedno sa svojim trenerima, Pudar je napravila veliko sportsko čudo. Postala je prva  plivačica iz BiH, koja je isplivala A-olimpijsku normu, a njen rezultat 57:37 je drugi najbolji rezultat na svijetu u toj disciplini u ovoj godini.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Marijan Kvesić za Fenu je kazao da je ta talentovana i vrijedna 15. godišnja djevojčica izuzetno obradovala cjelokupunu sportsku javnost u našoj zemlji.  

“Lana Pudar je svojim rezultatima već ranije skrenula pažnju na sebe. Ona je i potpisnik stipendije olimpijskih nada zajedno sa ostalih deset naših mladih sportista. Kako je sada ostvarila izuzetan rezultat, mi ćemo, sukladno već ranije donesenoj odluci Izvršnog odbora OKBiH, dogovoriti njen  dolazak u Sarajevo da potpiše ugovor o olmpijskoj stipendiji, kao što smo to uradili sa još troje naših sportista, koji su, takođe, ostvarili vrhunske rezultate. Nastojaćemo da pomognemo Lani s određenim sredstvima, kako bi joj omogućili što kvalitetnije pripreme da bi bila potpuno sprema za nastup u Tokiju”. kazao je Kvesić. 

Naveo je da je sada troje bh. sportaša ostvarilo olimpijske norme – atletičari Amel Tuka i Mesud Pezer,  judašica Larisa Cerić, a njima se u petak priključila i Lana Pudar.

“U OKBiH očekujemo da ćemo na Olimpijskim igrama imati sedam do osam sportista. Vjerujemo da će se ovim četvoro sportista priključiti i predstavnik iz muškog plivanja, kao takmičari iz  strelještva, tenisa i taekwondoa,koji bi u narednom periodu trebalo da postignu  rezultate koji bi im omogućili nastup u Tokiju”, kazao je Kvesić za Fenu.

Ljetne olimpijske igre, koje su prošle godine odgođene zbog pandemije, održaće se od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine.

(Fena)