Dodjela nagrada najbolje ocijenjenim dramskim tekstovima konkursa HNK-a Mostar

Svečana dodjela nagrada autoricama, čiji su dramski tekstovi ocijenjeni najboljima na “Konkursu za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina”, a koga je Hrvatsko narodno kazalište Mostar raspisalo u saradnji sa centralnim, državnim uredom za Hrvate van Republike Hrvatske, biće održana u ponedeljak u Mostaru.

Topla porodična priča, ali i društvena kritika, mogu se pronaći u porodičnoj drami “Zid” autorice Ružice Aščić iz Zagreba, koja je proglašena laureatkinjom konkursa. Osim praizvedbe teksta, Aščić je osvojila i vrijednu novčanu nagradu, saopšteno je iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Tekst za ovu dramu napisala je još prije objavljenog konkursa, ali kaže kako je velika razlika imati tekst sačuvan u mapi svog računara koji nije kritički evaluiran, i kad neko zna prepoznati dobru priču, te da je presretna što će njeni likovi zaživjeti na pozornici.

Osim ove mlade spisateljice, HNK Mostar nagradio je još dvije drame, i to “Visoke frekvencije”, autorice Mateje Posedi iz Nedelišća, i “Zakopana čuda”, Monike Herceg iz Zagreba.

Mateja Posedi kaže kako su joj ovakvi konkursi izuzetno važni jer pokazuju kako su neka vrata ravnopravna i otvorena za sve te kako nije bitno ko ste, nego kakav je vaš rad.

“S obzirom kako se mladi izuzetno teško probijaju na tržište rada, ovaj konkurs im pomaže da ih se vidi i čuje. Bilo bi odlično kad bi svako pozorište jednom godišnje otvorilo ovakav ili sličan konkurs”, izjavila je Posedi.

Jezično-stilski rafinisana drama naglašenog poetsko-filozofskog diskursa djelo je Monike Herceg, koje je osvojilo treće mjesto, a ona smatra kako se upravo ovakvim javnim pozivima otvaraju književna, ali i pozorišna polja mladim autorima.

“Djela mlađih autora rjeđe se izvode na pozorišnim daskama, a ovo je jedinstvena prilika da se ostvari taj cilj. Bitno je ustrajati na ovakvom konkursu, kako bi mladi autori imali priliku da im tekst zaživi na pozornici. I broj prijava pokazuje kako potreba za takvim konkursima postoji, a pogotovo kada je riječ o mlađim piscima”, poručila je Herceg.

Na konkurs je pristiglo važećih 30 dramskih tekstova, a glavna mu je svrha bila podsticanje dramskog stvaralaštva, prije svega među mladim autorima, naveli su iz HNK Mostar.

Odluku o najboljim tekstovima donijela je komisija u sastavu Ivan Vukoja, Dragan Komadina, Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret i Anita Miličević.

(Fena)