DPS-ova koalicija osvojila najviše glasova u Nikšiću, upitno formiranje vlasti

Na lokalnim izborima u Nikšiću, koji su proteklih dana privukli veliku pažnjut javnosti u Crnoj Gori, ali i u susjednoj Srbiji, najviše glasova osvojila je koalicija “Evropski tim za Nikšić” okupljena oko DPS-a Mila Đukanovića, ali je upitno hoće li ta koalicija uspjeti okupiti vladajuću većinu.

Na izbore je izašlo više od 80 posto registrovanih birača, a premda je koalicija “Evropski tim za Nikšić” osvojila pojedinačno najviše vijećničkih mjesta (18 od ukupno 41), stranke i koalicije koje na državnom nivou čine vladajuću koaliciju zajedno bi mogle formirati vlast.

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), koalicija “Za budućnost Nikšića” osvojila 11 mandata, Demokrate 10, a koalicija “Crno na bijelo” i Narodno pokret po jedan mandat.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, proglašavajući pobjedu, poručio je da je Milo Ðukanović poslije 20 godina poražen i u Nikšiću.

“Ta pobjeda nadrasta sva očekivanja koja su imali ljudi iz DPS-a, jer su vjerovali da će oni pobijediti. Mi smo uspjeli i možemo zajedno s trećeplasiranim formirati većinu u ovom gradu”, kazao je Mandić, prenose crnogorski mediji.

Nositeljica liste “Europski tim za Nikšić” Sanja Damjanović izjavila je kako se nada da će dobiti priliku provesti svoj izborni program.

“Pokazali smo dominantnost, što nije ni čudno, jer je ecropski put jedini put razvoja i prosperiteta. Ovaj broj glasova nije dovoljan da sami formiramo vlast, međutim u svakom normalnom društvu mi bi našli partnera i uspjeli provesti naš superiorni program. Nadam se da ćemo realizovati tu koaliciju”, kazala je Damjanović na konferenciji za medije.

(Fena)