Predsjedništvo BiH sutra u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi  Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, na poziv prеdsјеdnikа Rеpublikе Тurskе Recepa Tayyipa Erdoğana boraviće u utorak, 16. marta, u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan dočekaće članove Predsjedništva BiH u predsjedničkoj palati u Ankari, gdje će, u njihovu čast, biti upriličena ceremonija svečanog dočeka, uz vojne počasti.

Nakon ceremonije dočeka, biće održan tête-à-tête sastanak članova Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Turske, a zatim i sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Tokom zvanične posjete planirano je potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola. Ove sporazume će potpisati ministar saobraćaja i veza BiH Vojin Mitrović, koji je član delegacije BiH koja boravi u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj.

Planirano je potpisivanje i Memoranduma o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Ureda za investiranje Predsjedništva Republike Turske o saradnji na promociji investicija. Memorandum će potpisati direktorica Agencije Milica Marković.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović će se tokom zvanične posjete sastati sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Şentopom.

Članovi Predsjedništva BiH će posjetiti i Anitkabir u Ankari, mauzolej prvog predsjednika i osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Atatürka, gdje će odati počast i položiti cvijeće.

S. R.

(NovaSloboda.ba)