Pretežno oblačno s kišom i snijegom

Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme. Ponegdje na jugu sa slabom kišom, a u Bosni sa susnježicom i snijegom.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -9 stepeni, Sarajevo i Tuzla 0, Bugojno, Drvar, Gradačac, Jajce i Livno 1, Bihać, Sanski Most i Zenica 2, Grude i Stolac 5, Mostar i Neum 7 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i dio prijepodneva na krajnjem sjeveru Bosne i u Hercegovini kiša, a u ostatku Bosne snijeg. U preostalom dijelu dana padavine u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Padat će slab snijeg, koji će u nizinama preći u kišu. Poslije podne, djelimično razvedravanje u Krajini i Hercegovini.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na zapadu i jugozapadu Bosne očekuju se jaki udari vjetra.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 2 do 8, u Hercegovini i sjevernim područjima Bosne do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Pogoršanje praćeno padavinama uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata.

 Pojačan osjećaj hladnoće, usljed nižih temperature i većeg sadržaja vlage u zraku, nepovoljno će djelovati na osobe sa kardiovaskularnim problemima, astmatičare i reumatičare.

Neophodno je povesti računa o primjerenom oblačenju.

U drugom dijelu dana, opšta slika djelimično će se popraviti, pri tome će i dalje biti hladno, stoga nije poželjno pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Zbog snijega, saobraća se sporije

Zbog snijega koji je noćas padao u pojedinim predjelima BiH, saobraća se nešto sporije. Kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Ugaženog snijega na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima.

Posebno izdvajamo dionice: Prozor- Jablanica-Posušje, Izačić-Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Posušje-Tomislavgrad-Livno-Glamoč-Bosansko Grahovo, Tomislavgrad-Kupres- Bugojno, Vlasenica- Han Pjesak, Foča-Gacko, Sarajevo- Rogatica, Sarajevo- Olovo- Kladanj gdje snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Dodatne poteškoće vozačima na putevima na području Kupresa, Šuice, Livna i Glamoča pričinjava jak vjetar.

Vozačim,a napominjemo da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća jednom trakom naizmjenično uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati), saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na graničnim prelazima, nema dužih zadržavanja.

Zbog loših uslova za vožnju u Hrvatskojm, na GP Izačić ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)