Lana Pudar: Na Olimpijskim igrama predstaviću BiH u najboljem svjetlu

Mostarska plivačica Lana Pudar, koja je isplivala A olimpijsku normu u disciplini 100 metara dupin i postigla najbolji rezultat u istoriji bosanskohercegovačkog plivanja, izjavila je u utorak na konferenciji za novinare kako će dati sve od sebe da na Olimpijskim igrama u Tokiju predstavi Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu.

“Ovaj rezultat je zaista jako velik i ja sam ponosna na to, zadovoljna i sretna. Za to je naravno potrebno mnogo rada, truda i odricanja, talent i mnogo ljudi od kojih imam neizmjernu podršku. To su, prije svega, moji roditelji, a zatim treneri, nastavnici, kolege i prijatelji”, istakla je 15. godišnja plivačica u Gradskoj vijećnici, gdje ju je primio mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Dodala je kako će se potruditi da u budućnosti trenira još jače i postiže još bolje rezultate, te da će na Olimpijskim igrama u Tokiju predstaviti BiH u najboljem svjetlu.

Predsjednik Kluba vodenih sportova “Orka” iz Mostara Damir Đedović kazao je kako je riječ o rezultatu svjetskih okvira.

“Ovo je drugi najbolji rezultat na svijetu u ovoj godini u seniorskoj konkurenciji, a pričamo o djevojčici od 15 godina, koja nema olimpijskog bazena. To je nešto nevjerovatno samo po sebi”, kazao je Đedović.

Istakao je kako su u klubu svjesni da je Lana napravila ogromnu stvar, ali da ni u kom slučaju ne misle stati na ovom, niti se zadovoljiti ovim rezultatom, jer, kako je kazao, uvjeren je da Lana može puno više.

Đedović je zahvalio mostarskom gradonačelniku Kordiću na prijemu i obećanoj pomoći za olimpijske pripreme, kao i drugim koji su ponudili pomoć da bi se Lana što bolje pripremila za nastup u Tokiju.

Konferenciju za novinare u Gradskoj vijećnici organizovao je Sportski savez Grada Mostara, koji će Lani i njenom timu uručiti 5.000 maraka kako bi se pripremili za olimpijski nastup.

Gradonačelnik Kordić na prijemu u Gradskoj vijećnici čestitao je Lani Pudar i uručio joj priznanje za sportski rezultat koji je ostvarila, a za njen uspjeh i odlazak na Olimpijske igre u Japan najavio je i konkretnu finansijsku podršku.

Kordić je Pudar zaželio da se što bolje pripremi za olimpijski nastup i pri tom kazao kako svi uspješni sportisti zaslužuju podršku Grada i šire društvene zajednice.

Ono što je važno, istakao je gradonačelnik, je da se mladima i nadarenima stvore uslovi za bavljenje sportom, a to podrazumijeva izgradnju sportske infrastrukturu.

“Ono što svakako treba sagraditi u Mostaru je sportska dvorana i olimpijski bazen”, poručio je gradonačelnik.

Na prijemu u Gradskoj vijećnici, čestitke Lani uputio je i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

(Fena)