Mamić: Zatvorsku kaznu služiću samo u BiH

Bivši predsjednik GNK Dinamo Zdravko Mamić izjavio je da ako bude služio zatvorsku kaznu služiće je u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio presudu osječkog Županijskog suda kojom je Mamić osuđen na šest i po godina zatvora za izvlačenje 116 miliona kuna iz Dinama, Mamić je sazvao konferenciju za novinare u Mostaru, na kojoj je opširno govorio o svojoj saradnji s Dinamom u proteklih tridesetak godina i presudi kojom su on i njegovi saradnici pravosnažno osuđen na zatvorske kazne.

“Ako dođe do toga, zatvorsku kaznu ću služiti isključivo u BiH. Pravnici to znaju, ja formalno nikada nisam bio bjegunac niti sam danas bjegunac. Kada je prva presuda izrečena ja sam bio u Bosni i Hercegovini i odlučio sam tu ostati”, kazao je Mamić.

Obavijestio je novinare da je nakon presude Vrhovnog suda podnio neopozivu ostavku na članstvo u Skupštini GNK Dinamo i zatražio da ga se razriješi funkcije Dinamovog savjetnika.

Takođe je zatražio da se napravi revizija Dinamove blagajne u trenutku odlaska braće Mamić iz zagrebačkog kluba, ustvrdivši kako Dinamo u ovom trenutku nikome ne duguje niti lipe, a da momčad vrijedi sto miliona eura.

Ali, upozorio je kako strahuje za budućnost kluba te je izrazio bojazan da bi se u sljedeća tri mjeseca mogao dogoditi crni scenarij u kojem bi Dinamo mogao prestati postojati.

Mamić je ustvrdio kako je hrvatsko pravosuđe presudom braći Mamić dovelo u pitanje budućnost hrvatskog fudbala.

“Ugrožena je budućnost ne samo Dinama, već cijelog hrvatskog fudbala, jer je Dinamo generator hrvatskog fudbala”, poručio je Zdravko Mamić.

Dodao je kako u presudi Vrhovnog suda stoji da Mamić i njegovi saradnici nisu oštetili državni budžet niti za jednu kunu, te da je oštećen Dinamo, iako je, po njegovim riječima, sam klub utvrdio da nije oštećen.

“Moj brat i ja nismo presuđeni za niti jednu kunu poreza. Preko Luke Modrića i Dejana Lovrena, oni su na račune primili iznose koji mi se stavljaju na teret. Luka Modrić ima i danas milione eura na tom računu, koje je podijelio samnom kao investitorom, preko privatnog ugovora. Uzeo sam ga kao izbjeglicu. Mi smo se sastali i potpisali sporazum o podjeli novca, on je dignuo novac, dio dao meni. Nikad nijedan igrač u povijesti nije platio nijednu lipu poreza. Jedini u povijesti koji je platio je Dinamo. Ako braća Mamić moraju vratit novac, onda ga moraju vratiti i Lovren i Luka Modrić. Oni su saučesnici, novac je kod njih, u budžetu, oni su došli na sud, rekli mi smo potpisali anekse. Ili smo zajedno u djelu, ili niko nije u djelu. Kakva tu treba pamet, kakva tu treba nauka? Kako je moguće da 93 svjedoka Tužilaštva, svi svjedoče u korist braće Mamić. Svi su svjedočili u našu korist. A sud za vrijeme suđenja, kad je vidio da pada sve u vodu, putem svoje firme kćeri podigne optužnicu protiv Lovrena i Modrića za lažno svjedočenje.

Mamić hrvatske sudije optužio za korupciju

U drugom dijelu konferencije Mamić je optužio pojedine sudije Vrhovnog suda RH i Županijskog suda u Osijeku za korupciju.

Kazao je da je lično predsjedniku Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuri Sessi donosio novac kako bi mijenjao sudske presuda.

“Đuro Sessa je zlotvor, kriminalac, varalica. Ovo nije moj show, ovo nije kleveta. Rekao sam i ponavljam da sam spreman se stavit na dispoziciju DORH-u i USKOK-u i institucjama da dokažem da je Sessa kriminalac i da sam mu lično donosio novac u kancelariju kao predsjedniku suda da bi mijenjao sudske presuda. Čuveno smjenjivanje sudije Ježeka, Sessa je obrazložio da previše revnosno izvršava zadatke. Neka se time bavi SOA. Sessa je otimač novca građanima”, rekao je Mamić.

Naveo je kako je spreman staviti se na dispoziciju DORH-u i USKOK-u i drugim institucijama da to dokaže, te je dodao da je nekoliko stickova s dokazima već predao advokatima i DORH-u.

Mamić je optužio još neke hrvatske sudije za primanje mita i raznih darova.

Kako bi sve to dokazao, poručio je, spreman je ići i na detektor laži.

Nakon što je istakao kako o tome više neće govoriti, te da je ukazao na problem, bivši Dinamov predsjednik pozvao je Hrvatski sabor i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da preduzmu nešto po tom pitanju.

Konferenciju za novinare Mamić je zaključio zahvalnošću Bosni i Hercegovini koja mu je, kako je rekao, pružila utočište i koja je sada njegova prva domovina.

“Hvala svim građanima moje prve i jedine domovine za gostoprimstvo. Volim te Bosno, volim te svaki čovječe ove zemlje! Hvala svim institucijama ove zemlje”, kazao je Mamić.

(Fena)