Mitrović u Turskoj potpisao sporazume o saobraćajnoj infrastrukturi i uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola

Ministar saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović je, na poziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bio član delegacije Bosne i Hercegovine tokom zvanične posjete Republici Turskoj zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, te ambasadorom Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Adisom Alagićem.

Tom prilikom, ministar Mitrović je potpisao Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Ministar Mitrović je istakao da je Republika Turska iskazala svoje namjere za kvalitetnije uključivanje prostora jugoistočne Evrope u saobraćajnu mrežu EU i zemalja zapadnog Balkana, dodavši da se poseban akcent u Ministarstvu kojim rukovodi stavlja upravo na bolje regionalno povezivanje u oblasti saobraćaja i saobraćajne infrastrukture.

„Potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima smatramo dobrom osnovom za nastavak aktivnosti u vezi sa izgradnjom saobraćajnice Sarajevo – Beograd –Sarajevo. Time će se sigurno poboljšati cestovna mreža u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, povezati glavni gradovi Sarajevo i Beograd te, u konačnici, ostvariti bolja regionalna povezanost sa Republikom Turskom“, naglasio je ministar Mitrović.

Ministar Mitrović je ovom prilikom potpisao i Sporazum o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, rekavši da je osnovni razlog za njegovo zaključivanje želja da se građanima jedne države koji posjeduju vozačku dozvolu omogući da za vrijeme legalnog boravka na teritoriji druge države mogu podnijeti zahtjev za izdavanje zamjenske vozačke dozvole, bez polaganja teoretskog i praktičnog dijela vozačkog ispita.

Dan kasnije, ministar Mitrović će sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem prisustvovati radnom ručku sa predstavnicima Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza BiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba)