Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom u centralnim dijelovima. U Hercegovini i u Krajni umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -9 stepeni, Drvar -3, Ivan-sedlo -2, Bugojno, Jajce, Sarajevo-Bjelave i Stolac 0, Bihać, Livno i Sanski Most 1, Mostar i Tuzla 2, Grude 3, Gradačac i Zenica 4, Neum 7 stepeni.

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. U jutarnjim satima, mjestimično u Bosni i sa slabim snijegom u višim područjima. Tokom dana, većem dijelu Bosne se očekuju slaba kiša, a na planinama i višim područjima snijeg ili susnježica.

Vjetar slab do umjeren sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura od 2 do 8, u Hercegovini i sjevernim područjima Bosne do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su nepovoljne, izraženije u dijelu Bosne

Osjetljive osobe više pažnje trebaju posvetiti adekvatnom odijevanju obzirom da će osjećaj hladnoće biti pojačan, usljed većeg sadržaja vlage u vazduhu i nižih temperatura.

Pogoršanje vremena će kod meteoropata i hroničnih bolesnika uzrokovati reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, promjene raspoloženja.

U Hercegovini će opšta slika biti ljepša, uz manje padavina, ali i neuobičajeno hladno za ovaj dio godine.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice

Zbog niskih jutarnjih temperatura u nižim područjima kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima upozoravamo na poledicu na kolovozu. Ekipe putne službe intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, a mi vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća jednom trakom naizmjenično uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati), saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na graničnim prelazima, nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)