Priređena ceremonija dočeka za članove Predsjedništva BiH u Ankari

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić sastankom sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom započeli su danas popodne zvaničnu posjetu Ankari Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, tokom koje je predsjedavajući Dodik počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s "merhaba asker", počeo je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega će biti održan i sastanak delegacija Turske i BiH. ( Doğukan Keskinkılıç - Anadolu Agency )

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan uz najviše državničke i vojne počasti, dočekao je danas u Palati predsjednika u Ankari članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji borave u službenoj posjeti toj zemlji.

Tokom dočeka, svečano su intonirane himne Bosne i Hercegovine i Turske, a potom su predsjednik Turske Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozdravili pripadnike počasne garde uz tradicionalni pozdrav “Merhaba asker”.

Nakon proceduralnog dijela, predsjednik Erdogan pozdravio se i sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, poslije čega su uslijedili sastanci.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je današnju posjetu bh. državnog vrha Turskoj, koja je organizovana na poziv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, vrlo važnom i prilikom da se još jednom potvrde i učvrste izuzetno dobri prijateljski odnosi na političkom, ekonomskom i kulturnom planu.

Najavio je da će u Ankari biti razgovarano o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd te potpisan sporazum koji je početak realizacije tog velikog projekta za BiH, ali i cijeli region, a razgovarat će se i o tome kako unaprijediti trgovinsku razmjenu i podići je na nivo od milijardu dolara godišnje.

(Fena)