Vrhovni sud u većem dijelu potvrdio presudu Mamićima i Vrbanoviću

Osijek, 13.6.2017 - Na Županijskom sudu u Osijeku proces koji se vodi protiv Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika svjedočio je hrvatski reprezentativac Luka Modrić. Na slici Milan Pernar, Zdravko Mamić, Zoran Mamić i Damir Vrbanović. foto HINA/ ua

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je u ponedeljak presudu osječkog Županijskog suda, kojom je odbjegli čelnik HNK Dinamo Zdravko Mamić osuđen na šest i po godina zatvora za izvlačenje 116 miliona kuna iz Dinama.

Najviši sud je Zoranu Mamiću smanjio kaznu zatvora s četiri godine i 11 mjeseci na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru s četiri godine i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca. Uz to, Vrhovni sud je ukinuo presudu u dijelu koji se odnosi na optužbu da je Zoran Mamić podsticao Pernara na zlouporabu, te je u tom dijelu naloženo ponovljeno suđenje, psaopštio je najviši sud.

Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena prvostepena presuda, kojom je osuđen na tri godine zatvora, dodao je najviši sud u saopštenju, u kome navodi samo inicijale optuženika.

Vrhovni sud je saopštio da je odbio optužbu tužilaštva koja se odnosi na oduzimanje tri nekretnine upisanog zemljišnoknjižnog vlasništva supruge Zdravka Mamića, pojasnivši da se imovina stečena krivičnim djelom može oduzeti samo ako je stečena nakon 21. septembra 2009. godine.

Sud je dodao da je u preostalom dijelu potvrđena prvostepena presuda kojom se od Pernara oduzima imovinska korist od dva miliona kuna, od Zdravka Mamića 52 miliona kuna, a od Vrbanovića 25 miliona kuna.

Vrhovni sud je precizirao da je prvostepeni sud pravilno utvrdio sve okolnosti u odnosu na kazne, te da je uzet u obzir način i trajanje počinjenja djela te njihova međusobna povezanost.

”Stepen krivnice kod svih optuženika je visok. Pogibeljnost ovih krivičnih djela je  nedvosmisleno velika kako s aspekta korumpiranja poreznog inspektora, tako i zbog izuzetno visokih iznosa stečene imovinske koristi, odnosno prouzrokovanja štete”, ocijenio je Vrhovni sud.

Najviši sud je porezniku Pernaru kao olakšavajuću okolnost cijenio dosadašnju neosuđivanost i činjenicu da je otac troje maloljetne djece, dok je otežavajućim, cijenjeno narušavanje ugleda javnih službi, te povjerenja građana u njihovo funkcioniwanje.

Vrhovni sud je istakao da je Zdravku Mamiću pri odmjeravanju kazne pravilno cijenjena dosadašnja neosuđivanost, dok mu je kao otežavajuća okolnost cijenjena upornost u počinjenju krivičnog djela i pokušaj prikrivanja svog ponašanja. Sud je precizirao da je Zdravko Mamić sačinjavao podneske kojim su se očigledno instruirali svjedoci o načinu kako bi oni trebali iskazivati na sudu.

Zoranu Mamiću i Damiru Vrbanoviću je kao olakšavajuća okolnost cijenjena dosadašnja neosuđivanost, nadodao je Vrhovni sud.

Najviši sud smatra da ove kazne nisu ni prestroge ni preblage, te će ispuniti svrhu kažnjavanja.

Zdravko Mamić, koji je uoči izricanja prve presude na osječkom Županijskom sudu pobjegao pred hrvatskim pravosuđem, zajedno sa svojim suoptuženicima od početka odbacuje optužbe o organizovanom izvlačenju novca iz zagrebačkog fudbalskom kluba, dok za prvostepenu presudu tvrdi da je nezakonita.

Uskok se žalio na prvostepenu presudu, jer je smatrao da su kazne trebale biti veće, posebno jer je Mamić osuđen da je pribavio čak 52 miliona kuna za sebe i još 25 miliona kuna za suoptuženog brata Zorana.

Najviše novca izvučeno je, prema presudi, preko lažnih dodataka ugovorima o transferima Dejana Lovrena i Luke Modrića, protiv koga je zbog lažnog svjedočenja na Mamićevu suđenju bila podignuta i optužnica, ali ju je sud odbacio.

U međuvremenu, Zdravko Mamić je sa svojim saradnicima odbacio krivnju iz nove optužnice zbog izvlačenja oko 200 miliona kuna iz Dinama, prenosi Hina.

(Fena)