Demant na pojedine medijske napise o istupu premijera Hercega

Nakon čina potpisivanja Kolektivnog ugovora između Vlade HNK-a i Sindikata policije HNK-a odnosno nakon konferencije za novinare koja je potom uslijedila, u dijelu medija pojavila se iskrivljena informacija na koju, s ciljem istinitog informiranja, želimo upoznati javnosti, stigao je demant iz Odjela za odnose s javnošću Vlade HNK-a.

Dio medija, kako se navodi, objavio je vijest da je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskpg kantona najavio „mogućnost zatvaranja kantona“ i da je komentarisao kako „u Hercegovinu na lude provode vikendima dolaze i iz Hrvatske“. Niti jedna od navedenih tvrdnji nije tačna odnosno, odgovarajući na konkretan novinarski upit o stanju s pandemijom koronavirusa u HNK-u, predsjednik Herceg niti jednom riječju nije spomenuo mogućnost „zatvaranja kantona“, niti je govorio o dolascima posjetilaca iz drugih sredina u HNK.

S obzirom na veliki broj prisutnih novinara na samoj konferenciji, predsjednikove izjave dokumentovane su i video i audio zapisima i, stoga, lako je provjerljiva istinitost navoda iz ove službene reakcije Odjela za odnose s javnošću Vlade HNK-a.

„Ovim putem, još jednom apelujemo na kolege novinare da prenošenju izjava pristupaju s oprezom i maksimalnom preciznošću, kako bismo ubuduće izbjegli slične nesporazume, koji mogu izazvati nelagodnost i uznemirenost javnosti“, stoji na kraju demanta.

(NovaSloboda.ba)