Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i sjeveru Hercegovine oblačno. U većem dijelu Hercegovine je vedro. Slab snijeg pada u centralnim i istočnim područjima.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -10 stepeni, Ivan-sedlo i Sokolac -3, Bihać -1, Drvar, Livno, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo i Stolac 0, Bugojno i Srebrenica 1, Jajce, Trebinje i Tuzla 2, Gradačac i Zenica 3, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Grude i Zvornik 4, Mostar i Neum 6 stepeni.

Danas u Bosni i sjeveru Hercegovine pretežno oblačno sa slabim snijegom, a u nizinama će padati i slaba kiša. U većem dijelu Hercegovine vedro dio prijepodneva. Sredinom dana povećanje oblačnosti.

Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 2 i 8, na jugu zemlje do 11 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne.

Tokom prijepodnevnih sati, niže temperature uz povećano naoblačenje i povremene slabije padavine, kod osjetljivih osoba uzrokovaće jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti.

Preporučljivo je posvetiti pažnju oblačenju, obzirom na mjestimično jače sjeverno strujanje.

Na jugu sunčanije, ali također prohladno.

Opšta slika će, uz porast temperatura, biti ljepša u drugom dijelu dana.

—–

BIHAMK

Oprez zbog snijega i odrona

Zbog saobraćajne nesreće otežano, voznom trakom,  saobraća se na autoputu A-1 dionici Podlugovi-Visoko. U toku je policijski uviđaj.

U centralnim i istočnim krajevima povremeno pada snijeg, koji se ne zadržava na kolovozu, ali na dionicama u višim predjelima skrećemo pažnju na moguću poledicu. U ostalim krajevima BiH jutros se saobraća po mjestimično vlažnom ili mokrom kolovozu, a upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona. Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Zbog radova u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na graničnim prelazima, trenutno nema dužih zadržavanja.

Vozače napominjemo da na put ne kreću bez zimske opreme, čije posjedovanje je i zakonski obavezno, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)