Inzko studentima Univerziteta “Džemal Bijedić”: Sudbina vaše države je u vašim rukama, Mostar i BiH imaju ogromne resurse i potencijale

U zajedničkoj organizaciji Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i Ureda Visokog predstavnika, putem Microsoft Teams platforme održano interaktivno predavanje Visokog predstavnika Valentina Inzka studentima Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, ali i ostalim zainteresovanim pojedincima.

Na samom početku, u ime organizatora predavanja, prisutne je pozdravio predsjednik Unije studenata Mirza Lalić te iskazao veliku zahvalnost gospodinu Inzku i Uredu Visokog predstavnika na prihvatanju poziva Unije studenata za održavanje interaktivnog predavanja.

Prorektor za nastavu, prof.dr. Asim Peco, takođe, se obratio, te u ime Univerziteta “Džemal Bijedić” pozdravio sve one koji prate predavanje i iskazao zahvalnost gospodinu Inzku na etabliranju Bosne i Hercegovine u inostranstvu. te se osvrnuo na važnost proaktivnog djelovanja studenata i više ovakvih aktivnosti, ali i naglasio kako su potrebna puno veća ulaganja u nauku i obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

Dr. Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini zahvalio se na pozivu te istakao da će se rado ponovo odazvati, s obzirom na činjenicu da su mladi ljudi, a pogotovo studenti budućnost naše države.

U svom izlaganju, osvrnuo se na vlastiti tok života, obrazovanje i karijeru, na posljednje lokalne izbore u Gradu Mostaru naglasivši kako novu lokalnu vlast očekuju nagomilani problemi zbog nepostojanja Gradskog vijeća, te da Mostar ima ogromne potencijale da postane razvijen i moderan evropski grad.

Takođe, naglašeno je kako je nedopustivo da studentski domovi nose nazive po osuđenim ratnim zločincima, te da je skinuta ploča sa imenom Radovana Karadžića na Studentskom domu na Palama zahvaljujući intervenciji OHR-a.

Tokom predavanja, poseban problem koji je naglašen jeste sve češća pojava nekvalitetnih visokoškolskih ustanova s jedinim cilljem – izdavanje diplome, bez ulaganja truda, učenja i stvarnog vrednovanja znanja, što stvara ogroman problem u našem društvu i državi.

Na kraju, Visoki predstavnik gospodin Inzko pohvalio je Inicijativu Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru koja se odnosi na konkretno nagrađivanje u vidu manjeg plaćanja školarine najboljih studenata i dobitnika priznanja “učenik generacije”, te je poručio svima da se, ipak, na kraju trud, rad i zalaganje isplate, uz proaktivan i volonterski angažman mladih ljudi u brojnim sektorima našeg društva.

(NovaSloboda.ba)