Krizni štab predložio, Vlada prihvatila: U HNK-u od danas na snazi restriktivne mjere

Na današnjoj telefonskoj sjednici, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je Zaključak kojim se ograničava radno vrijeme ugostiteljskih objekata svih vrsta na način da se radno vrijeme može odrediti u trajanju od 05,00 do 21,00 sat. Takođe, zabranjuje se organizovanje muzike uživo u svim ugostiteljskim objektima, javnim okupljanjima i svečanostima svih vrsta (porodičnim i javnim), saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade HNK-a.

Zaključkom, koji stupa na snagu danom donošenja, je definisano kako mjere vrijede sve dok se sedmična incidenca oboljelih u HNK-u ne spusti na razinu ispod 50 na 100.000 stanovnika.

Takođe, Zavod za javno zdravstvo HNK-a zadužen je da nastavi pratiti epidemiološku situaciju te, po potrebi, predlaže donošenje restriktivnijih mjera u odnosu na mjere iz važećih naredebi Kriznog ptaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Za nadzor nad provođenjem mjera definisanih Zaključkom, kao i svih važećih naredbi i preporuka usvojenih zaključcima Vlade FBiH i Vlade HNk-a, zadužene su  jedinice lokalne samouprave i mjerodavna ministarstva putem svojih inspekcija, te Ministarstvo unutrašnjih poslova, svako u sklopu svojih nadležnosti.

Zaključak je donesen na osnovu Informacije Kriznog štaba o epidemiološkoj situaciji u HNK-u za period od 8. do 14. marta, u kojoj je istaknuto kako je incidenca 359,34 na 100.000 stanovnika, te je šest puta veća u odnosu na period  od 18. januara do 21. februara, kada je bila u kontinuiranom padu s najnižnom vrijednošću od 57,64 na 100.000 stanovnika.

(NovaSloboda.ba)