“Mali Agaton” za otvaranje MAT festa

U subotu, 20. marta na Međunarodni dan teatra za mladu publiku, u Mostaru počinje MAT fest broj 11. Nakon čitanja međunarodne poruke upućene povodom ovog dana teatra publici će se predstaviti Dis – Pozorište mladih Banja Luka sa predstavom “Mali Agaton”: Radi se o buntovničkoj avangardi za starije od 14. godina.

Predstava je nastajala na osnovu regionalnog poziva mladima pošalju svoje radove, razmišljanja i stavove o sadašnjosti i odrastanju. Pristiglo je 110 radova, a 30 je uvršteno u ovu čudesnu predstavu.

Igraju: Ivan Petrušinski, Srđan Ćirić, Đorđa Grgić

Režija: Milan Bogdanović

Kompozitor: Zoran Šugić

Muzika: Studio Zibor

Scenografija: Jana Vuksan

Svjetlo majstor: Đorđe Božić

Koautor: Anna Stefanišin

Koautor: Aldijana Sivčev

Koautor: Sanja Novaković

Dizajn svjetla: Milan Bogdanović

Fotografije: Đorđe Božić

 „Moj otac se zvao Petar, moja majka Klara, ona je najbolja mama na svijetu. Pošto se ona vraćala iz kancelarije, dok je tata još bio na poslu, moja majka i ja smo često bili sami kod kuće i tada smo vodili ozbiljne razgovore. Možemo da zaključimo da sam imao sreću u životu, više nego većina djece na svijetu. Živio sam sa oba roditelja, moj tata je ima dobar posao, bio je psihijatar i nije mu prijetila opasnost da ostane bez posla. A mama je umjela da kuha. Ali, vjerovatno i sami znate da je sreća nekad u ovome, nekad u onome, tako da ni ja nisam uvijek bio sretan, pošto život nije lak. Osim toga život se uči, kako je često govorio moj otac“.

video (muzika iz predstave)

Otvaranje festivala je u 19 sati na Memorijalnoj sceni 2532.

(NovaSloboda.ba)