U Bosni oblačno, u Hercegovini sunčano uz malo oblačno

Jutros je u Bosni i sjeveru Hercegovine oblačno. U većem dijelu Hercegovine je vedro. Lokalno slab snijeg pada u centralnim i istočnim područjima.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -11 stepeni, Ivan-sedlo -3, Stolac -2, Bugojno i Grude -1, Drvar i Sarajevo 0, Bihać, Jajce, Livno i Zenica 1, Bijeljina, Gradačac, Sanski Most i Tuzla 2, Banja Luka i Doboj 3, Mostar 4, Neum 5 stepeni.

Danas u Bosni i sjeveru Hercegovine pretežno oblačno. U Bosni u nizinama sa slabom kišom ili susnježicom, a u višim područjima slab snijeg. Prije podne slab snijeg lokalno može padati u nizinama u centralnim i istočnim područjima. U većem dijelu Hercegovine sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 2 i 8, na jugu zemlje do 11 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljnija u odnosu na protekli period.

U Hercegovini sunčanije većim dijelom dana, u Bosni, sa porastom temperatura, ugodnije u poslijepodnevnim satima.

Obzirom da će biti prohladno, uz umjereno sjeverno strujanje, hronični bolesnici trebaju biti oprezniji, naročito astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima.

Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima, te povesti brigu o adekvatnom oblačenju i zaštiti od nižih temperatura tokom jutra.

—–

BIHAMK

Oprez zbog snijega, poledice i odrona

Snijeg je tokom noći padao u višim predjelima Bosne, a na putnim pravcima Mrkonjić Grad-Glamoč (Mlinište) i Ripač-Vrtoče zadržao se na kolovozu. Na ostalim dionicama preko planinskih prevoja centralne i istočne Bosne upozoravamo na poledicu na kolovozu. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati), saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na sanaciji magistralnog puta Stolac-Hutovo izvode se u reonu mjesta Cerovica, a saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prelazima, nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)