EU prijeti AstraZeneci zabranom izvoza vakcina

Izvršni organ Evropske unije pojačao je pritisak na farmaceutske kompanije da ubrzaju isporuke vakcina Evropi dok raste broj zaraženih virusom u brojnim državama članicama EU.

Evropska komisija saopštila je u subotu da bi se AstraZeneca posebno mogla suočiti sa zabranom izvoza izvan EU ukoliko ne isporuči obećanu količinu vakcina 27-članom bloku.

“Mi imamo mogućnost da zabranimo planirani izvoz, Ovo je poruka AstraZeneci: Ispunite svoj dio sporazuma s Evropom prije nego što počnete isporučivati vakcine drugim zemljama”, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u intervjuu za njemačku medijsku grupu Funke.        

Von der Leyen je izjavila da ugovor između EU i AstraZenece jasno reguliše koliko vakcina EU dobija iz tvornica AstraZenece unutar EU i Britanije.

Izjavila je da je Komisija poslala „zvanični podsjetnik AstraZeneci po tom pitanju.

Vakcina AstraZeneca protiv koronavirusa jedna je od vakcina odobrenih unutar EU. Njeno je korištenje bilo, međutim, u sjeni nekoliko problema, uključujući spori početak, zastoje u isporuci i privremenu zabranu prije nekoliko dana korištenja te vakcine u brojnim državama članicama, nakon što su se pojavili izvještaji o stvaranju krvnih ugrušaka kod nekolicine ljudi koji su primili tu vakcinu.

Većina zemalja u EU nastavila je s vakcinacijom AstraZenecom u petak dok je broj zaraženih širom Evrope buknuo jer se ona smatra ključnom za okončanje pandemije koronavirusa, prenosi AP.

(Fena)