Merkel: Vraćanje “tvrdom” lockdownu ukoliko bude potrebno

Njemačka se ne smije ustručavati da uvede vanredne mjere i vrati se „tvrdom“ lockdownu ukoliko bude neophodno, izjavila je kancelarka  Angela Merkel nakon samita između savezne i državnih vlada o sporoj njemačkoj kampanji vakcinacije.

Državni i savezni predstavnici usaglasili su se oko uvođenja „tvrdog“ lockdowna, kako bi se spriječilo širenje virusa ukoliko sedmodnevna stopa incidence ponovo dostigne više od 100 zaraženih na 100.000 stanovnika.

“Nadala sam se da bismo uspjeli bez korištenja tog vanrednog ograničenja, ali to nije moguće kada posmatramo dešavanja u proteklim danima”, izjavila je Merkel.

Dok Njemačka bilježi treći val pandemije, i dok se izrazito zarazni britanski soj virusa širi, neke savezne države već su uvele restrikcije, a ostale su pauzirale planirana ublažavanja mjera.

Sedmodnevna stopa incidence porasla je na 95.6 u četvrtak s 90 prethodnog dana, saopštio je Robert Koch Institut (RKI) za kontrolu bolesti.

“Nažalost, moraćemo da koristimo to vanredno sredstvo”, kazala je Merkel, ukazujući na brojke u pandemiji.

Kazala je da joj je cilj učiniti njemački program vakcinacije bržim i fleksibilnjim, istovremeno dajući prioritet najranjivijim kategorijama stanovništva na zarazu.

“Moto je: vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija”, izjavila je Merkel, tražeći veću fleksibilnost koja bi išla uz čuvenu njemačku efikasnost, prenosi dpa.

(Fena)