Pretežno oblačno i hladno

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. Lokalno u Bosni pada slab snijeg.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -12 stepeni, Ivan-sedlo -4, Bihać -3, Gradačac i Grude -2, Bijeljina, Sanski Most i Tuzla -1, Banja Luka, Doboj, Sarajevo i Zenica 0, Bugojno 1, Trebinje 4, Mostar i Neum 7 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U Bosni će lokalno padati slab snijeg.

Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 1 i 6, na jugu zemlje do 11 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se period relativno nepovoljnih biometeoroloških prilika.

Hronični bolesnici trebali bi posvetiti pažnju zaštiti od hladnoće tokom jutra i večeri.

U ostatku dana malo ugodnije, pod uticajem blagog porasta temperaturavazduha, ali još uvijek prohladno, uz konstantno sjeverno strujanje.

Poželjno je toplije periode provesti na otvorenom.

Moguće su blaže meteopatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije.

—–

BIHAMK

Saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu

Saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, a na dionicama u višim predjelima skrećemo pažnju na moguću poledicu. Upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća jednom trakom naizmjenično uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati), saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na graničnim prelazima, nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)