Sumnjiva rabota, traže se odgovori: Zašto Vlada FBiH vakcine Sputnik-V nabavlja preko Nikole Zukore Kalušića?

Vlada Federacije BiH je zvanično saopštila da će vakcina Sputnik-V biti nabavljena preko firme Medimpex iz Vogošće, kojoj je posrednik izvjesni Nikola Zukor Kalušić sa boravištem u Švajcarskoj .

Kalušic je u pismu namjere Vladi Federacije BiH naveo da će vakcine biti nabavljene preko firme Allianz Swiss Trade iz Ženeve, ali nakon što je štampa objavila, a autor ovih redova mailom upozorio Fadila Novalića, da je riječ o nepostojećoj firmi. dotična osoba je u mailu Al Jazeera Balkans obrazložila da nema nikakve kontakte, te da nije vlasnik ni uposlenik ove firme.

Vlada je, očigledno, računala na to da će vakcine nabaviti navedena švajcarska firma, pa je u  situaciji kada je teško nabaviti vakcine pristala da posreduje izvjesni Nikola Zukor Kalušić, za sada poznat po tome da je u Srbiji optužen za pokušaj ubistva i ranjavanje jedne osobe.

Ako ovo i nije “majka svih afera“, trebalo bi pronaći odgovore na nekoliko pitanja: Zašto Vlada nije zatražila informacije od Kantona Ženeva o firmi Allianz Swiss Trade ? Zašto nisu tražene informacije o statusu i djelatnosti pomenute osobe ? Zašto se vakcine nabavljaju preko privatne osobe, koja tvrdi da “zastupa kompanije u svijetu vezane za sofisticirane programe, liječenje, energetiku i metalni kompleks “?

Reklo bi se, svestrana i stručna osoba, bez registrovane djelatnosti. Nekome bi, ipak, trebalo biti čudno da je Kalušic obećao vakcine preko Allianz Swiss Trade, a potom objasnio da će u Sarajevu otvoriti račun na koji će mu vogošćanska firma Medimpex uplatiti proviziju ?!

Kakve su njegove relacije sa ovom firmom, ostaće nepoznanica.

Zlatko Hodžić

(Specijalno iz Švajcarske za portal NovaSloboda.ba)