Izložba „Mali format“ u mostarskom Centru za kulturu

U galeriji mostarskog Centra za kulturu od danas je postavljena vrlo zanimljiva izložba „Mali format“.

Riječ je o tradicionalnoj likovnoj smotri, koju krajem kalendarske godine u Sarajevu organizuje Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. I ove, kao i prethodnih godina, nakon  sarajevske  galerije Roman Petrović, domaćin ove zanimljive postavke je Centar za kulturu.

Ovogodišnji „Mali format“ donosi šezdeset prilično interesantnih  radova bosanskohercegovačkih umjetnika. Zbog trenutne epidemiološke situacije, ovog puta je izostalo svečano otvorenje izložbe, koju građani, ipak, mogu, poštujući epidemiološke mjere, pogledati svakim danom od 9 do 20 sati, a izložba će u narednim danima biti postavljena i on- line.

Osobena i izuzetno nadahnuta, intimna autorska promišljanja u polju male forme nam iznova nude raskošno široke module dešifrovanja, te percipiranja pojedinačnih poetika i usmjerenja. Ovje se radi o specifičnim autorskim iskazima, gdje “u malom” valja reći i objasniti mnogo. Takva, uslovno rečeno, ograničenost uglavnom uspješno i maksimalno mobilizuje kreativni potencijal stvaraoca, te i gledaocu biva omogućen neposredniji uvid u istinsku stvaralačku nakanu. Specifičnost izložbe se sastoji u malim dimenzijama, odnosno u preduslovu da radovi ne prelaze 30 centimetara, podsjećaju organizatori.

Izložba je selektivnog karaktera, a svojim se radovima, uz ostale, predstavljaju i priznati umjetnici Anto Martinović, Savka Krčum, Samir Sućeska, Elma Alić Šobot i drugi.

(NovaSloboda.ba)