KB “Dr. Safet Mujić” dobila modernu medicinsku opremu vrijednu 202.000 eura

JU Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” Mostar dobila je modernu medicinsku opremu, koja će se koristiti u tretmanu traumatoloških pacijenata, vrijednu 202.000 eura.

Kako su saopštili iz te zdravstvene ustanove, među vrijednom opremom je i savremeni anesteziološki aparat, koji je sa svojim karakteristikama i performansama, prvi aparat takvog tipa instalisan u BiH.

Spomenuti aparat omogućava postizanje visokokvalitetne ventilacije za individualizovane strategije ventilacije, uvijek olakšavajući i podržavajući pacijentovo spontano disanje.

Aparat sadrži turbinu, koja pravi smjesu gasova, te s minimalnim protokom gasa može postići učinak koji može pomoći za liječenje pacijenata oboljelih od covida -19, kao i ostalih teških respiratornih bolesti.

Oprema je nabavljena u okviru projekta TELE.DOC -“Inovativne prakse u traumatskom liječenju i upravljanju povredama za poboljšanu zaštitu pacijenata u prekograničnom području”, koji je financiran u 2. pozivu prekograničnog programa suradnje Interreg IPA – Bosna i Hercegovina – Hrvatska– Crna Gora 2014 -2020.

Riječ je o projektu čiji je nositelj Opšta bolnica Kotor iz Crne Gore, a koji se finansira kao jedan od 30 odabranih projekata (od ukupno 161 prijavljenih na natječaju).

TELE.DOC je projekat ukupne vrijednosti veće od 1,1 miliona eura koja se, osim nosiocu Opštoj bolnici Kotor, dodjeljuje i ostalim uključenim projektnim partnerima – Opštini Kotor, Opštoj bolnici Dubrovnik i Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” Mostar iz BiH.

Udio sufinansiranja projekta od strane EU iznosi visokih 85 posto, dok će partneri 15 posto osigurati samostalno.

JU Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” Mostar kroz projekat će realizovati iznos od 299.701,80 eura, od kojih je nacionalno sufinansiranje 44.955,27 eura.

U KB “Dr. Safet Mujić” Mostar, takođe, su isporučeni – transportni respirator za djecu i odrasle, pacijent monitor za vitalne funkcije, prenosni dvofazni defibrilator, EKG aparat, set za reanimaciju na kolicima, te ostala oprema koja je namijenjena za zbrinjavanje i transport pacijenata koji su u stanju trauma.

Inače, Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” već je provela obuku na nabavljenoj medicinskoj opremi.

“S obzirom na to da se nalazimo u stanju pandemije izazvane koronavirusom, navedena oprema će biti od velike pomoći kod liječenja kako covid pacijenat, tako i ostalih pacijenata koji gravitiraju bolnici”, poručili su iz Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić”

(Fena)