Muftija Dedović razgovarao sa ambasadoricom Njemačke Margret Uebber

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović danas je primio Margret  Uebber, ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini. Susret je upriličen u povodu njene posjete izabranim političkim predstavnicima Grada Mostara, Hercegovačko-neretvanskog kantona, predstavnicima civilnog društva i vjerskim zajednicama u ovom gradu.

Fokus razgovora sa muftijom bila je aktuelna društveno politička situacija u Mostaru i Bosni i Hercegovini, odnos između vjerskih zajednica i etničkih grupa.

„Koliko je bitno raditi na pomirenje među ljudima, toliko je važno raditi na izgradnji suživota, a u tom segmentu uloga vjerskih zajednica je nezamjenjiva“, istakla je ambasadorica Uebber.

Prema njenom mišljenju, za Mostar je, prije svega, važna saradnja  svih društvenih faktora kako bi grad mogao napredovati. 

„Efekti pandemije izazvane korona virusom su dokaz koliko je bitno da se sve snage  ujedine kako bi u međusobnoj saradnji podigli privredu, prije svega turizam gdje je potrebno učiniti sve kako bi se ponovo podigao na noge“, poručila je ambasadorica Uebber.

Njenu posjetu muftija je ocijenio izuzetno važnom, jer se radi o ambasadorici jedne od vodećih zemalja Evropske unije, koja je važan partner Bosni i Hercegovini u svakom pogledu, zemlji koja je  zainteresovana za integracijske procese u Mostaru.

„Ambasadoricu smo upoznali s našim viđenjem međuetničkih i međureligijskih odnosa kao i sveukupnom društvenom i javnom klime u Mostaru i Hercegovini. Bilo nam je drago da smo na ovom nivou mogli razgovarati i iznijeti naše poglede kako vidimo dalji razvoj situacije i izlaska iz krize zastoja na evropskom putu i euro-atlanskim integracijama“, kazao je muftija.

 Od izuzetne je važnosti, smatra muftija, da Savezna Republika Njemačka odlučno stoji uz Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, da se zalaže za njenu integraciju, za dalji razvitak  ljudskih prava i sloboda, prava građana uz uvažavanja prava naroda, što političke predstavnike u BiH obavezuje da učine sve na ispunjavanju preuzetih obaveza.

(NovaSloboda.ba)