Kordić: U mostarskom budžetu sredstva i za socijalne mjere

U Gradskoj vijećnici Mostar u toku je treća redovna sjednica Gradskog vijeća na kojoj se, između ostalog, raspravlja i o Nacrtu budžeta za ovu godinu.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je, govoreći o budžetu, podsjetio kako u njemu postoji poprilična “rupa” zbog epidemije koronavirusa.

“Međutim, lično sam zadovoljan. Imamo dosta projekata iz prošle godine koji su preneseni i nisu odrađeni, tako da ćemo imati popriličan iznos za projekte koji su građanima jako bitni, a od životno važnosti su”, istakao je Kordić u pauzi sjednice Gradskog vijeća.

Dodao je kako je zajedno s predsjednikom Gradskoga vijeća u pregovorima s elektroprivredama da se pokrpa ta budžetska rupa koja iznosi oko 5 miliona maraka.

“Predsjednik i ja komuniciramo s elektroprivredama, da probamo to pokrpati, i na dobrom smo tragu. Optimista sam, jer smo uspjeli čak i u nacrt staviti i neke socijalne mjere koje ćemo iskomunicirati s vijećnicima”,  kazao je Kordić, dodajući kako bi svima bilo draže da ima više novca u budžetu.

Po njegovim riječima, riječ je oko 89 miliona maraka, od čega je puno prenesenih sredstava.

Po riječima predsjednika Gradskoga vijeća Grada Mostara Salema Marića, na dnevnom redu je, uz ostalo, i Izrada programa rada Gradskoga vijeća, zatim imovinski predmeti koji su od prošloga saziva Gradskoga vijeća u obradi, te davanje saglasnosti na imenovanje glavnog savjetnika Grada Mostara.

Komentarišućinapise u medijima kako je većina članova Komisije za izbor i imenovanje glasala protiv imenovanja Radmile Komadine za novu-staru glavnu savjetnicu gradonačelnika koja je na toj funkciji od 2006. godine, Marić je rekao kako je o riječ o nesporazumu.

“Komisija za izbor i imenovanje je radno tijelo Gradskog vijeća. Njegova obaveza je samo da pregleda materijale koji idu na sjednicu i oni ne odlučuju. Vijeće odlučuje o izborima, a mora proći prethodno njihovo odobrenje. A nikakva odluka njihova se nije očekivala, niti se traži od njih da glasaju”, pojasnio je Marić.

Kordić je rekao kako je jasna procedura i kako savjetnik mora biti izabran od četiri vijećnika srpske nacionalnosti.

“Moj prijedlog lično je da to bude Radmila Komadina, a klub vijećnika iz srpskoga naroda se slaže s tim prijedlogom”, komentarisao je Kordić.

(Fena)