Kosovo dobilo novu vladu, Albin Kurti drugi put premijer

Vođa pokreta Samoodređenje (Vetëvendosje) Albin Kurti izabran je u ponedeljak naveče za novog premijera Kosova, drugi put nakon što je poslije izbora u oktobru 2019. godine bio na čelu vlade, kojoj je u martu 2020. godine izglasano nepovjerenje.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u februaru, Kurtijevo Samoodređenje uvjerljivo je pobijedilo s 48 posto osvojenih glasova, ostavivši iza sebe Demokratsku partiju Kosova i Demokratski savez Kosova s manje od po 20 posto osvojenih glasova.

U parlamentu s 120 mjesta, za Kurtija je sinoć od 107 prisutnih glasalo 67 zastupnika, a 30 je bilo protiv.

Sjednica o izboru vlade uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je ranije u ponedeljak konstituisan osmi saziv kosovskog parlamenta, na kome je Kurtiju potvrđen mandat za sastav vlade.

Pokret Samoodređenje ima 58 poslanika, Demokratska partija Kosova Envera Hoxhaja 19 i Demokratski savez Kosova na čelu s novim predsjednikom Ljumirom Abdixhikuom 15, dok Alijansa za budućnost Kosova, nekadašnjeg premijera Ramusha Haradinaja, ima osam zastupnika.

Uz Srpsku listu s 11, manjinske stranke Bošnjaka, Roma, Turaka, Aškalija i Egipćana, dijele ukupno 20 ustavom zagarantovanih mandata manjinskim zajednicama.

Premda s manje od polovine osvojenih mandata, Kurti je uspio osigurati parlamentarnu većinu uz podršku manjinskih partija, ali ne i Srpske liste.

Kurti je prethodno odbacio mogućnost formiranja vlade s nekom od albanskih stranaka, navodeći kako to neće učiniti, jer su “bile dio ranijih režima”.

On je u svom nastupnom govoru rekao da novu vladu očekuju brojni izazovi i veliki posao, istakavši na prvom mjestu pandemiju koronavirusa, uz poruku da njegova vlada “neće gubiti vrijeme”, te da namjerava staviti “covid-19 pod kontrolu, mjerama koje će smanjiti nove slučajeve i spriječiti smrtne slučajeve”.

“Planiramo osigurati vakcine za 60 posto stanovništva“, poručio je Kurti, a kao neke od prioriteta naveo je vladavinu prava, obrazovanje i privredu.

Dok Zapad, ponajprije SAD i Evropska unija, vide dijalog Prištine s Beogradom kao jedan od prioriteta buduće vlasti na Kosovu, Kurti to nije uvrstio među svoje prioritete.

On je istakao da bez “priznavanja stvarnosti nezavisnog Kosova i prihvatanja istinem ne može biti normalizacije odnosa između dva naroda i između dviju zemalja”.

Ne negirajući da Kosovo sa Srbijom “ima otvorena pitanja koja treba riješiti dijalogom”, Kurti je rekao “da se ne može postići nijedan napredak ako nema napretka u rješavanju sudbine nestalih na Kosovu”, izvijestio je portal Kosovo online.

“Naše susjedske odnose unaprijedićemo kroz reciprocitet. Put ka integraciji u EU može biti izazovan, ali nema alternative”, rekao je Kurti, koji je u ranijim intervjuima poručio kako je „dijalog sa Srbijom građanima Kosova na šestom ili sedmom mjestu”.

Kurtija se zbog radikalnih metoda nazivalo „kosovskim Che Guevarom“ i “Gandhijem sa suzavcem”, uz aluziju na incident kad je svojevremeno kao opozicioni čelnik sa pripadnicima svog pokreta bacio suzavac u kosovskom parlamentu.

Kurti, danas 45. godišnjak, dospio je u centar pažnje devedesetih godina kad je organizovao studentske proteste protiv represije režima Slobodana Miloševića nad albanskom većinom na Kosovu, zbog čega je dvije godine proveo u zatvoru kao politički zatvorenik, a sada mora uvjeriti Zapad da više nije samo buntovnik i vođa studentskih protestaa.

Kurtijeva vlada imaće 18 članova, sa 15 ministara, među kojima šest žena. Jedno od ministarstava – za zajednice i povratak – dato je na upravljanje Srpskoj listi (SL), ali je šef zposlaničke grupe SL-a Igor Simić ustvrdio kako Kurtijeva vlada već na samom početku “krši zakon i zagarantovana prava”, navodeći kako toj listi pripadaju dva, a ne jedno ministarstvo.

Simić je poručio da će zbog toga Srpska lista pravdu zatražiti pred Ustavnim sudom, jer “ima pravo na dva ministarstva koja pripadaju nevećinskim zajednicama”.

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine u ponedeljak je za predsjednika izabran član Samoodređenja Glauk Konjufca, koji s tog mjesta obavlnovembra 2020. godine podnio ostavku, kad mu je pred Specijalnim sudom u Den Haagu potvrđena optužnica za ratne zločine na Kosovu, prenosi Hina.

(Fena)