U akciji “Skiper” uhapšene četiri osobe

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na širem području Zvornika lišili su slobode četiri osumnjičene osobe, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Istraga je realizovana u saradnji sa kolegama iz Srbije, a usmjerena je na otkrivanje i razbijanje organizovanih krijumčarskih lanaca, koji krijumčarenjem ilegalnih migranata, preko riječne granice na rijeci Drini, pa dalje preko teritorije Bosne i Hercegovine, ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist, a istovremeno ugrožavaju bezbjedonosnu situaciju u BiH, prouzrokovanu prilivom ilegalnih migranata.

Aktivnosti je na terenu realizovalaa SIPA, uz podršku MUP-a RS, OSA BiH i Službe za poslove sa strancima BiH.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su djelovali kao članovi međunarodne grupe za krijumčarenje migranata, koja se sumnjiči da je u proteklom periodu prokrijumčarila više od 100 migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

U tijeku su pretresi na više lokacija, a osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost postupajuće tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo – organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, iz člana 189a, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi, iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Istovremeno je na području Republike Srbije lišeno slobode pet pripadnika navedene grupe za krijumčarenje migranata, među kojima je i osumnjičeni organizator.

Ova koordinirana međunarodna operativna akcija provedena je sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, pod pokroviteljstvom i uz podršku Policijskog Centra Jugoistočne Europe – SELEC centra.

M. N.

(NovaSloboda.ba)