SDP: Kvesić je, nažalost, potvrdio sve što smo govorili prije deset dana

Kantonalni odbor SDP BiH HNK-a je još prije deset dana zatražio od Vlade HNK-a da u cilju sprečavanja širenja koronavirusa preduzme sve potrebne mjere kako ne bismo u našem kantonu gledali najcrnje scenarije.
Između ostalog, zatražili smo hitno zasjedanje Skupštine HNK-a, koja zajedno sa Vladom HNK mora iznaći najbolja rješenja kako bi se ponajprije pomoglo zdravstvenim radnicima da što bezbolnije prevladaju7 očiglednu krizu, da bi se pomoglo građanima interventnim mjerama koje bi spriječilo ugrožavanje njihove životne egzistencije. Takođe, zatražili smo da Vlada zajedno sa nadležnim ministrom Opsenicom razmotri mogućnosti nabavke vakcina sa nivoa kantona, stoji u saopštenju KO SDP HNK-a.

„Žalosti nas da je, u svim našim dobronamjernim zahtjevima, Vlada HNK-a ostala gluha i nijema, odlučujući ne raditi ništa. Još nas više žalosti činjenica da smo i ovaj put bili u pravu kad smo predvidjeli šta će se dogoditi ukoliko vlasti hitno ne reaguju. Naši navodi i tvrdnje i tada su se temeljile na stavovima  relevantnih stručnjaka. Na žalost, sve što smo tvrdili da će se dogoditi juče je svojim riječima potvrdio i direktor Sveučilišno kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić, i to riječima da je trenutno stanje nadmašilo ‘sve njegove najcrnje scenarije’. Mislim, dodao je Klvesić, da smo zakasnili i jako teško da ćemo se vratiti u poziciju u kojoj smo bili na početku godine. Za tako nešto, potrebne su drastične promjene, a ja ih ne vidim ili barem nema najava da će do njih doći, riječi su direktora Kvesića, koji, uz to, tvrdi da bi SKB Mostar do kraja sedmice mogao ostati bez dovoljnog broja kreveta za oboljele od covida-19 i da su vlasti zakasnile sa svim mjerama“, navdi se u saopštenju.

KO SDDP HNK-a još jednom zahtijeva od Vlade HNK-a da se trgne iz zimskog sna, suoči sa realnošću na terenu i konačno počne raditi svoj posao.

„Ukoliko nisu htjeli ili željeli poslušati ono što smo mi govorili prije deset dana, neks sada još jednom pročitaju šta je juče izjavio direktor SKB-a Mostar“, stoji na kraju saopštenja.

(NovaSloboda.ba)