Zdravstveni radnici HNK-a ponovo protestovali

Pod sloganom “Zašto nam lažete”, u Mostaru je u srijedu održana protestna šetnja zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji se više od godinu i po dana bore za novi kolektivni ugovor.

Naime, pregovori koji traju već neko vrijeme o novom kolektivnom ugovoru između predstavnika Vlade HNK-a i sindikata zaposlenih u zdravstvu do sad nisu dali nikakve konkretne rezultate.  

“Do ovog trenutka, Vlada HNK-a nije napravila nikakav iskorak, niti potpisala kolektivni ugovor za 2 600 zdravstvenih radnika i njihovih predstavnika” ustvrdio je u izjavi za medije predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a Dalibor Vuković tokom protestne šetnje, u kojoj je učestvovalo 20.ak predstavnika sindikata.

 U isto vrijeme, ostali članovi sindikata su protestovali ispred svojih zdravstvenih ustanova.

“Naši članovi protestuju protiv korumpirane i bezobzirne vlasti na čelu s premijerom (Nevenkom), Hercegom, ministrom zdravstva (Goran Opsenica) i ministrom finansija (Adnan Faladžić), koje je Predsjedništvo sindikata SKB-a proglasilo personama non grata među zdravstvenim radnicima”, istakao je Vuković.

Proglašavamo ih glavnim krivcima, dodao je, zašto što radi njih zdravstveni radnici proživljavaju agoniju i ovoliko dugo štrajkuju.

Po njegovim riječima, protestna šetnja će se nastaviti i u sljedeća tri dana.

Istovremeno, Vuković je najavio i nove zakonom dopuštene mjere sve dok, kako kaže, kantonalna vlada ne udovolji zahtjevima zdravstvenih radnika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić ocijenio je kako je zadnja ponuda Vlade o potpisivanju kolektivnog ugovora bila sramotna.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a na kraju je još jednom apelovao na Vladu da iznađe sredstva i potpiše kolektivni ugovor kako bi se, navodi, zdravstveni radnici vratili na radna mjesta, a pacijenti dobili zdravstvenu zaštitu koju i zaslužuju.

(Fena)