MCP je danas preuzelo prve doze vakcina preko COVAX mehanizma

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas su pristigle prve doze vakcina, naručenih preko COVAX mehanizma, koje  je Bosna i Hercegovina rezervisala i platila prije nekoliko mjeseci. Ministrica civilnih poslova, Ankica Gudeljević je, u ime BiH, preuzela vakcine, koje su već danas krenule do odredišta unutar BiH.

U jutarnjim satima je stiglo 24.000 doza rastvora natrijum klorida i 23.400 doza BioNTech/Pfizer cjepiva. U drugoj isporuci, večeras će stići 26.400 doza AstraZeneca vakcina, koje su, takođe, naručene preko COVAX mehanizma.

U delegaciji, prilikom primopredaju cjepiva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, danas su, osim ministrice Gudeljević, bili su i Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH, EU u BiH, Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Rownak Khan, šefica predstavništva UNICEF-a u BiH, Fabio Scano, šef Ureda SZO za BiH i Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH.

„Svjesna činjenice da zdravstveni djelatnici širom BiH rade već na izmaku snaga, da su mnoge profesije izložene najvećem riziku od zaraze,  želim  s vama podijeliti nadu da će davno plaćena cjepiva stići u najkraćem roku do krajnjih korisnika i da će se epidemiološka slika početi popravljati. Svima  želim snagu, strpljenje i da ostanete zdravi!“, rekla je miistrica Gudeljević.

Bosna i Hercegovina je, prema n jenim riječima, u odnosu na zemlje iz okruženja, a koje su izvan EU, prva dobila doze cjepiva preko COVAX mehanizma.

Minstarstvo civilnih poslova BiH, sukladno iskazanim potrebama entiteta i Brčko distrikta,  još u septembru prošle godine naručilo 1,232.000 doza vakcina, a kroz aktivnosti COVAX mehanizma.  Iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabave.  Sve neophodne aktivnosti za nabavku vakcina je Ministarstvo obavilo blagovremeno i bez ikakvih nedostataka prema COVAX mehanizmu, čemu svjedoče i pristigle doze cjepiva. Produženi rok čekanja na prve doze nije ovisio o Ministarstvu civilnih polova nego raspoloživim količinama za države izvan EU, mavode iz MCP-a.

Od samog početka pandemije, Ministarstvo civilnih poslova aktivno i s punom odgovornošću prema stanovnicima BiH učestvovalo u borbi protiv COVID 19. Na sjednici održanoj 29.12.2020.godine, na inicijativu Ministarstva civilnih poslova, Vijeće ministara BiH je usvojilo i veoma važnu odluku o odobravanju sredstava u iznosu od dva miliona konvertibilnih maraka za plaćanje zavisnih troškova nabave cjepiva.

Na istoj sjednici, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine  je usvojilo Informaciju Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine o potrebi hitne podrške Evropske komisije za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i  materijala za cjepiva u Bosni i Hercegovini, pripremljenu sukladno zahtjevima nadležnih institucija u području zdravstva entiteta i Brčko distrikta BiH.

(NovaSloboda.ba)